Marchewka na słodko – poznaj przepis na pyszne ciasto i babeczki marchewkowe!

Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw polskiej kuchni. Często dodajemy ją do pełnych witamin surówek obiadowych lub do aromatycznego gulaszu z mięsem. Niemniej jednak, niniejsze warzywo nie nadaje się wyłącznie do dań wytrawnych. Marchewka stanowi doskonałą bazę do wszelkich wypieków, które z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Dlaczego warto jeść marchew;
  • Jak przygotować puszyste ciasto marchewkowe;
  • Jak przyrządzić szybkie babeczki marchewkowe;
  • Jak przygotować chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki.

Dlaczego warto jeść marchew?

Marchewkę, oprócz doskonałego smaku, wyróżnia również bogata zawartość karotenoidów, będących skutecznymi przeciwutleniaczami. Oprócz beta-karotenu, w niniejszym warzywie możemy znaleźć również sporą zawartość potasu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witaminy C. Dzięki zawartości tych cennych składników odżywczych, regularnie spożywana marchewka, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, jest w stanie nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, ale również zapobiegać miażdżycy oraz wspomagać funkcjonowanie układu trawiennego u najmłodszych dzieci.

Jak przygotować puszyste ciasto marchewkowe?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: W wysokiej misce wymieszaj ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir oraz cynamon;

Krok II: W drugiej misce wymieszaj ze sobą: olej, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz jajka – całość wymieszaj przy pomocy trzepaczki lub miksera;

Krok III: Połącz ze sobą składniki z obu misek, a następnie dodaj do nich startą marchew, jabłko, pokruszone orzechy oraz posiekaną żurawinę;

Krok IV: Niewielką blaszkę (np. tortownicę o średnicy 24cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto;

Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180oC, a następnie piecz ciasto przez około 40 minut.

Jak przyrządzić szybkie babeczki marchewkowe?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Przygotuj dwie miski. W pierwszej z nich wymieszaj: mąkę, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz sól;

Krok II: W drugiej misce wymieszaj: olej, sok z marchwi, miód, jajka oraz jogurt;

Krok III: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do nich startą marchew, posiekane morele oraz pokruszone orzechy laskowe;

Krok IV: Przełóż ciasto do specjalnych papilotek, rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200oC, a następnie piecz w nim babeczki przez około 20-25 minut.

Jak przygotować chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Przygotuj dwie miski. W pierwszej z nich wymieszaj: mąkę, płatki owsiane, posiekane morele, pokruszone orzechy oraz cynamon;

Krok II: W drugiej misce wymieszaj: olej, sok marchwiowy oraz miód;

Krok III: Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy łyżki uformuj na niej ciasteczka;

Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180oC i piecz w nim ciastka przez około 15 minut.

Podsumowanie

Marchew to nie tylko łatwo dostępne, ale przede wszystkim pełne zdrowia warzywo, które może zagościć w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dlatego też i Ty wypróbuj nasze przepisy i przygotuj pyszny deser z dodatkiem marchewki.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.