Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw polskiej kuchni. Często dodajemy ją do pełnych witamin surówek obiadowych lub do aromatycznego gulaszu z mięsem. Niemniej jednak, niniejsze warzywo nie nadaje się wyłącznie do dań wytrawnych. Marchewka stanowi doskonałą bazę do wszelkich wypieków, które z pewnością przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim.
Z tego artykułu dowiesz się
- Dlaczego warto jeść marchew;
- Jak przygotować puszyste ciasto marchewkowe;
- Jak przyrządzić szybkie babeczki marchewkowe;
- Jak przygotować chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki.
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchewkę, oprócz doskonałego smaku, wyróżnia również bogata zawartość karotenoidów, będących skutecznymi przeciwutleniaczami. Oprócz beta-karotenu, w niniejszym warzywie możemy znaleźć również sporą zawartość potasu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz witaminy C. Dzięki zawartości tych cennych składników odżywczych, regularnie spożywana marchewka, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, jest w stanie nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, ale również zapobiegać miażdżycy oraz wspomagać funkcjonowanie układu trawiennego u najmłodszych dzieci.
Jak przygotować puszyste ciasto marchewkowe?
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 250g mąki pszennej (lub mieszanki mąk bezglutenowych);
- 300g tartej marchewki;
- 200g cukru trzcinowego;
- 250ml oleju rzepakowego;
- 4 jajek;
- 1 startego jabłka;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich;
- Garści posiekanej, suszonej żurawiny;
- Łyżeczki cynamonu;
- Szczypty imbiru;
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia;
- Łyżeczki cukru waniliowego;
- Szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Krok I: W wysokiej misce wymieszaj ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir oraz cynamon;
Krok II: W drugiej misce wymieszaj ze sobą: olej, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz jajka – całość wymieszaj przy pomocy trzepaczki lub miksera;
Krok III: Połącz ze sobą składniki z obu misek, a następnie dodaj do nich startą marchew, jabłko, pokruszone orzechy oraz posiekaną żurawinę;
Krok IV: Niewielką blaszkę (np. tortownicę o średnicy 24cm) wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto;
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180oC, a następnie piecz ciasto przez około 40 minut.
Jak przyrządzić szybkie babeczki marchewkowe?
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 150g mąki pszennej (razowej);
- 50 gramów mąki pszennej (tortowej);
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczek cukru waniliowego;
- Szczypty soli;
- 120ml jogurtu typu greckiego;
- Około 50ml świeżo-wyciśniętego soku z marchwi;
- 50ml miodu;
- 50ml oleju rzepakowego;
- 2 jajek;
- Garści posiekanych moreli suszonych;
- 150g startej marchewki;
- Garści pokruszonych orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
Krok I: Przygotuj dwie miski. W pierwszej z nich wymieszaj: mąkę, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy oraz sól;
Krok II: W drugiej misce wymieszaj: olej, sok z marchwi, miód, jajka oraz jogurt;
Krok III: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do nich startą marchew, posiekane morele oraz pokruszone orzechy laskowe;
Krok IV: Przełóż ciasto do specjalnych papilotek, rozgrzej piekarnik do temperatury 190-200oC, a następnie piecz w nim babeczki przez około 20-25 minut.
Jak przygotować chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki?
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 150g startej marchewki;
- 100g naturalnych płatków owsianych;
- 70g mąki pełnoziarnistej;
- Łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżek oleju rzepakowego;
- 50ml świeżo-wyciśniętego soku z marchwi;
- 100ml miodu;
- Garści posiekanych moreli suszonych;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok I: Przygotuj dwie miski. W pierwszej z nich wymieszaj: mąkę, płatki owsiane, posiekane morele, pokruszone orzechy oraz cynamon;
Krok II: W drugiej misce wymieszaj: olej, sok marchwiowy oraz miód;
Krok III: Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy łyżki uformuj na niej ciasteczka;
Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-180oC i piecz w nim ciastka przez około 15 minut.
Podsumowanie
Marchew to nie tylko łatwo dostępne, ale przede wszystkim pełne zdrowia warzywo, które może zagościć w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dlatego też i Ty wypróbuj nasze przepisy i przygotuj pyszny deser z dodatkiem marchewki.