Co to jest masło ghee? Nazywane jest ono masłem klarowanym. Ta nazwa jest już nam bardziej znana, ale wiele osób nie do końca wie co ona oznacza. Otóż masło ghee in. klarowane – to nic innego jak sam tłuszcz. Jest to masło oczyszczone, które powstaje w procesie powolnego podgrzewania. Wówczas zanieczyszczenia oddzielają się od czystego masła i otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, który możemy wykorzystywać do smażenia, kanapek, zup, warzyw, ryb, kasz i makaronów.
Wiemy już, że masło klarowne działa łagodząco na układ trawienny, m.in. przyśpiesza odnowę różnych żołądkowo-jelitowych stanów zapalnych. Nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Działa przeciwnowotworowo. Poprawia wchłanianie pokarmów oraz wzmacnia ich odżywczą wartość. Masło ghee można przechowywać przez kilka tygodni, nie musi być trzymane w lodówce, ponieważ po oczyszczeniu z substancji stałych nie jełczeje.
Infografika – przedstawia przepis – jak wykonać masło ghee.
Masło ghee – masło klarowne – jak zrobić?
Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA