Masło klarowane (masło ghee) – właściwości, zastosowanie, przepis

Czy masło może być zdrowe? W poniższym artykule poznasz niezwykłe właściwości masła ghee. Dowiesz się również, jakie zastosowanie znajduje w naszej kuchni i jak przygotować je w łatwy sposób w warunkach domowych.

Masło ghee to nic innego jak zwykłe masło klarowane, które jednak przewyższa znacznie swoimi właściwościami oraz smakiem tradycyjne masło stołowe. Niniejszy produkt od wieków stanowi podstawowy składnik diety mieszkańców Indii. Stosowanie go w roli zamiennika dla tradycyjnego masła zmniejsza ryzyko rozwoju blaszek miażdżycowych, a tym samym chroni nas przed wystąpieniem chorób układu krążenia w przyszłości.

Masło klarowane WŁAŚCIWOŚCI

Dzięki odparowaniu zbędnej ilość wody, masło klarowane staje się idealnym tłuszczem do smażenia. Ponadto, niniejszy składnik stanowi źródło niezbędnych witamin, w tym witaminy A, D, E oraz K. Według znawców medycyny ajurwedyńskiej, masło ghee pozytywnie wpływa na stan organizmu, zwiększając między innymi nasze zdolności poznawcze oraz wzmacniając tkankę łączną. Jakie inne właściwości wykazywać może ten niezwykły produkt?

  • Masło klarowane a cholesterol – niniejszy składnik, w odróżnieniu od tradycyjnego masła, nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla naszego układu krążenia. Masło klarowane przyczynia się do wzrostu dobrego cholesterolu we krwi (nawet o 110%). Ponadto, w składzie niniejszego produktu nie stwierdza się obecności tak zwanego cholesterolu utleniającego (uznawanego za jedną z głównych przyczyn miażdżycy i choroby wieńcowej serca).
  • Masło klarowane a układ odpornościowy – według niektórych badań naukowych, stosowanie masła klarowanego może przyczynić się do zwalczania stanów zapalnych. Dodatkowo, dzięki bogatej zawartości witaminy D oraz K, niniejszy produkt wpływa na polepszenie stanu naszego układu kostnego.
  • Masło klarowane a procesy trawienne – niniejszy składnik korzystnie wpływać może na przebieg procesów trawiennych zachodzących w naszym organizmie. Ponadto, dzięki obecności kwasów tłuszczowych, w tym kwasu CLA, masło klarowane może przyczyniać się do przyspieszenia procesów metabolicznych, a tym samym zwiększać efektywność diety odchudzającej.
Dieta wzmacniająca odporność – co warto wiedzieć na jej temat?
W obecnych czasach coraz większą uwagę przykładamy do problemu naszej odporności. Każdego Z tego artykułu dowiesz się: Jak często powinniśmy je Jaką rolę w naszej odporności odgrywają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ...

Masło klarowane KALORIE

Ponieważ masło ghee jest tłuszczem w czystej postaci, dostarcza ono do naszego organizmu sporą dawkę kalorii wynoszącą około 900kcal/100g produktu. Oznacza to, że w jednej łyżeczce stołowej masła klarowanego znajdziemy: 112 Kcal, 14g tłuszczu oraz przeszło 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

masło klarowane ghee

Masło klarowane ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Dzięki wysokiej temperaturze spalania (wynoszącej aż 250oC) oraz cennym walorom smakowym, masło klarowane znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy stosować je:

  • Do duszenia mięs w żeliwnym garnku (należy jednak pamiętać, że po upływie 60 minut może dojść do wydzielania się złego cholesterolu);
  • Do smażenia (masło klarowane doskonale sprawdza się w smażeniu ryb, nadając im niepowtarzalny, delikatnie orzechowy smak);
  • Jako dodatek do kanapek, sałatek, sosów oraz zup.

Jak zrobić MASŁO KLAROWANE (masło ghee)?

Masło klarowane w gotowej formie możemy nabyć w większości sklepów specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności. Jednakże, z łatwością możemy przygotować je również samodzielnie w warunkach domowych. Jak to zrobić?

Składniki: Do przygotowania niniejszego produktu potrzebne nam będą:

  • 2 lub 3 kostki wysokiej jakości masła z mleka krowiego (bez dodatku przypraw lub soli);
  • 1 garnek z grubym dnem;
  • 1l zimnej wody.

Jak przygotować masło ghee?

KROK 1: Pokrój kostki masła w drobne kawałeczki i włóż je do garnka, w którym później będziesz roztapiać odcedzone masło.

KROK 2: Zalej masło szklanką zimnej wody i odcedź. Niniejszą procedurę należy powtarzać tak długo, aż odcedzana woda będzie zupełnie czysta (tym samym pozbędziemy się z masła bogatej w zły cholesterol śmietany);

KROK 3: Postaw garnek z odcedzonym masłem na małym ogniu i gotuj je aż do momentu całkowitego odparowania wody.

KROK 4: Gotowe masło przelej do przygotowanego wcześniej słoiczka i nakryj je warstwą sterylnej gazy.

UWAGA! Przechowuj masło w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Niniejszy produkt jest zdatny do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Masło klarowane jest łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo wykazuje szereg właściwości cennych dla naszego zdrowia. Dlatego też, z powodzeniem może ono być wykorzystywane w Twojej kuchni w celu przyrządzania większości wytrawnych dań i słodkich deserów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *