Masło orzechowe ma dużo więcej kulinarnych zastosowań i nie jest tylko produktem nadającym się do smarowania kanapek dla dzieci.
W kuchni z powodzeniem można je wykorzystywać np. jako uzupełnienie owsianki lub jaglanki, składnik dań i sosów wegańskich i wegetariańskich, dodatek do mięs i pikantnych potraw, a także do ciastek i przeróżnych wypieków.
MASŁO ORZECHOWE – PRZEPIS NA CIASTECZKA
Składniki
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 115 g masła
- 115 g masła orzechowego crunchy
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania
Cukier brązowy i biały łączymy ze sobą, następnie dodajemy sól i masła, po czym miksujemy całość na puszystą i kremową masę.
Do masy wbijamy jajko i wsypujemy waniliowy ekstrakt. Ponownie miksujemy.
Mąkę połączoną z sodą wsypujemy do reszty ciasta i dokładnie mieszamy.
Z powstałej (lepiącej się) masy formujemy małe kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka mocno wyrosną, dlatego trzeba zachować odstępy przy ich układaniu.
Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.