Masło orzechowe nie tylko do smarowania – wypróbuj przepis na ciasteczka!

Masło orzechowe ma dużo więcej kulinarnych zastosowań i nie jest tylko produktem nadającym się do smarowania kanapek dla dzieci.

W kuchni z powodzeniem można je wykorzystywać np. jako uzupełnienie owsianki lub jaglanki, składnik dań i sosów wegańskich i wegetariańskich, dodatek do mięs i pikantnych potraw, a także do ciastek i przeróżnych wypieków.

ciasteczka z masłem orzechowym

 

MASŁO ORZECHOWE – PRZEPIS NA CIASTECZKA

Składniki

  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 115 g masła orzechowego crunchy
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania

Cukier brązowy i biały łączymy ze sobą, następnie dodajemy sól i masła, po czym miksujemy całość na puszystą i kremową masę.

Do masy wbijamy jajko i wsypujemy waniliowy ekstrakt. Ponownie miksujemy.

Mąkę połączoną z sodą wsypujemy do reszty ciasta i dokładnie mieszamy.

Z powstałej (lepiącej się) masy formujemy małe kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka mocno wyrosną, dlatego trzeba zachować odstępy przy ich układaniu.

Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.

masło orzechowe

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.