Masło orzechowe (pasta orzechowa) – jedz je na zdrowie!


Prawdziwe masło orzechowe (pasta orzechowa) jest produkowane z 98-100 procent orzechów. Jego używanie jest najpopularniejsze w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii, gdzie zajadają się nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe dostępne w Polsce z reguły jest produkowane z orzeszków ziemnych. W części sklepów można natrafić na masło orzechowe z orzechów laskowych lub masło orzechowe z migdałów. Do rzadkości w sklepowej ofercie należy masło orzechowe z pistacji i masło orzechowe z orzechów nerkowca – cena obu produktów jest bardzo wysoka.

Ze względu na to, że w polskich sklepach dominuje masło orzechowe z orzechów ziemnych, opisane zostaną jego wartości odżywcze. Orzechy ziemne zawierają dużo kwasów oleinowych, dzięki którym obniża się poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu jedzenia masła orzechowego korzystanie wpływa na działania układu krwionośnego. Ponadto w maśle orzechowym z orzeszków ziemnych znajdują się białko roślinne, potas, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B.

Jak wykorzystać masło orzechowe?

Masło orzechowe najczęściej jada się na kanapkach, jednak można używać go na wiele innych sposobów. Bez przeszkód można wykorzystywać je w przepisach na słone i słodkie potrawy oraz podawać je wszystkim bez względu na wiek. Regularne spożywanie masła z orzeszków ziemnych, zwanych również arachidowymi, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, mózgu, a także samopoczucie – wysoka zawartość witamin z grupy B chroni przed depresją oraz jesienną chandrą. Masło z orzechów warto jeść każdego dnia, jednak szczególnie poleca się jego spożywanie w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego (np. w czasie sesji).

Jak jeść masło orzechowe? Masło orzechowe do owsianki sprawia, że wraz ze zdrowymi węglowodanami złożonymi dostarcza się do organizmu solidnej porcji białka roślinnego. Masło warto dodawać do śniadania zwłaszcza przed treningiem siłowym, gdyż dzięki temu rozbuduje się masę mięśniową. Masło orzechowe do ciasta jest odpowiednim dodatkiem do wypieków z marchewki, ale nie tylko – masło sprawdza się zamiast kremów w tortach lub jako baza do wykonania masy do przekładania biszkoptów. Dzieciom przypadnie do gustu masło orzechowe z bananem podawanym na ciepło. Jest to znakomita alternatywa dla słodkich ciastek sklepowych lub niezdrowych batoników. Masło orzechowe bez cukru można dodawać do potraw słonych, między innymi do mięs. Ciekawym połączeniem jest zwłaszcza mięso kurczaka z masłem orzechowym i imbirem.

Masło orzechowe – ile dziennie można zjeść?

Ze względu na to, że masło orzechowe powstaje z produktu zawierającego sporo tłuszczów, jego kaloryczność jest wysoka. Kaloryczność masła orzechowego wynosi około 700 kcal w 100 gramach produktu. Aby zachować szczupłą sylwetkę i zdrowie, powinno się jeść maksymalnie 4 łyżki stołowe masła orzechowego na dzień. Jeżeli w ciągu dnia spożywa się inne tłuszcze, ilość zjadanego masła należy zmniejszyć, na przykład do połowy łyżki stołowej na dobę.

Niektórzy polecają, by jeść masło orzechowe na odchudzanie, jednak sam produkt nie sprawi, że zrzuci się zbędne kilogramy. Na diecie odchudzającej powinno się spożywać zdrowe tłuszcze, które znajdują się w maśle z orzechów ziemnych. Ich ilość należy jednak ograniczyć do niezbędnego minimum, na przykład do jednej łyżeczki stołowej raz na dwa dni.

Aromaterapia – popraw sobie nastrój w naturalny sposób (Aromastick)
Zainteresowanie medycyną naturalną spowodowało wzrost zainteresowania aromaterapią. Aromaterapia to Olejki eteryczne Olejki te są wieloskładnikowymi mieszankami związk Stosowane w aromaterapii olejki to dobry sposób na poprawę nastroju W sieci pojawił się obszerny ...

Jakie masło orzechowe jest najzdrowsze?

Najzdrowsze jest masło orzechowe bez soli i cukru. Jest to produkt przygotowywany wyłącznie z orzechów, dlatego dostarcza jedynie wartościowych składników odżywczych. Masło orzechowe bez dodatków jest zdrowsze, gdyż nie zwiększa ryzyka nadciśnienia z powodu obecności soli w składzie, ani ryzyka wystąpienia cukrzycy z powodu spożywania nadmiaru cukrów prostych.

Masło orzechowe – przeciwwskazania

Masło orzechowe, znane również jako pasta orzechowa, nie może być spożywane przez osoby cierpiące na alergię na orzechy ziemne. Nawet niewielka ilość produktu może wywołać u alergików wstrząs anafilaktyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *