Masło orzechowe (pasta orzechowa) – jedz je na zdrowie!

Prawdziwe masło orzechowe (pasta orzechowa) jest produkowane z 98-100 procent orzechów. Jego używanie jest najpopularniejsze w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii, gdzie zajadają się nim zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego masło orzechowego jest tak zdrowe?

Produkty dostępne w Polsce z reguły są produkowane z orzeszków ziemnych. W części sklepów można natrafić na masło orzechowe z orzechów laskowych lub masło orzechowe z migdałów. Do rzadkości w sklepowej ofercie należy masło z pistacji i masło z orzechów nerkowca – cena obu produktów jest bardzo wysoka.

Ze względu na to, że w polskich sklepach dominuje masło orzechowe z orzechów ziemnych, opisane zostaną jego wartości odżywcze. Orzechy ziemne zawierają dużo kwasów oleinowych, dzięki którym obniża się poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu jedzenia masła orzechowego korzystanie wpływa na działania układu krwionośnego. Ponadto w maśle orzechowym z orzeszków ziemnych znajdują się białko roślinne, potas, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B.

Jak wykorzystać masło orzechowe?

Najczęściej jada się je na kanapkach, jednak można używać go na wiele innych sposobów. Bez przeszkód można wykorzystywać je w przepisach na słone i słodkie potrawy oraz podawać je wszystkim bez względu na wiek. Regularne spożywanie masła z orzeszków ziemnych, zwanych również arachidowymi, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, mózgu, a także samopoczucie – wysoka zawartość witamin z grupy B chroni przed depresją oraz jesienną chandrą. Masło z orzechów warto jeść każdego dnia, jednak szczególnie poleca się jego spożywanie w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego (np. w czasie sesji).

Jak jeść masło orzechowe? Dodatek do owsianki sprawia, że wraz ze zdrowymi węglowodanami złożonymi dostarcza się do organizmu solidnej porcji białka roślinnego. Masło warto dodawać do śniadania zwłaszcza przed treningiem siłowym, gdyż dzięki temu rozbuduje się masę mięśniową. Stanowi również świetny dodatek do ciasta marchewkowego, ale nie tylko – masło sprawdza się zamiast kremów w tortach lub jako baza do wykonania masy do przekładania biszkoptów. Dzieciom przypadnie do gustu masło orzechowe z bananem podawanym na ciepło. Jest to znakomita alternatywa dla słodkich ciastek sklepowych lub niezdrowych batoników. Masło orzechowe bez cukru można dodawać do potraw słonych, między innymi do mięs. Ciekawym połączeniem jest zwłaszcza mięso kurczaka z masłem orzechowym i imbirem.

 

masło orzechowe

 

Masło orzechowe – ile dziennie można zjeść?

Ze względu na to, że masło orzechowe powstaje z produktu zawierającego sporo tłuszczów, jego kaloryczność jest wysoka. Kaloryczność masła orzechowego wynosi około 700 kcal w 100 gramach produktu. Aby zachować szczupłą sylwetkę i zdrowie, powinno się jeść maksymalnie 4 łyżki stołowe masła orzechowego na dzień. Jeżeli w ciągu dnia spożywa się inne tłuszcze, ilość zjadanego masła należy zmniejszyć, na przykład do połowy łyżki stołowej na dobę.

Niektórzy polecają, by jeść masło orzechowe na odchudzanie, jednak sam produkt nie sprawi, że zrzuci się zbędne kilogramy. Na diecie odchudzającej powinno się spożywać zdrowe tłuszcze, które znajdują się w maśle z orzechów ziemnych. Ich ilość należy jednak ograniczyć do niezbędnego minimum, na przykład do jednej łyżeczki stołowej raz na dwa dni.

Odwiedź stronę cosdlazdrowia.pl, jesli szukasz pysznego i wykazującego tak wiele korzyści dla zdrowia masła orzechowego. 

Ćwiczenia w ciąży – jak je wykonywać?
Ciąża w wielu przypadkach wymaga zmiany dotychczasowego stylu życia. Niemniej jednak, w Z tego artykułu dowiesz się: ...

Jakie masło jest najzdrowsze?

Najzdrowsze jest masło orzechowe bez soli i cukru. Jest to produkt przygotowywany wyłącznie z orzechów, dlatego dostarcza jedynie wartościowych składników odżywczych. Produkt bez dodatków jest zdrowszy, gdyż nie zwiększa ryzyka nadciśnienia z powodu obecności soli w składzie, ani ryzyka wystąpienia cukrzycy z powodu spożywania nadmiaru cukrów prostych.

Przeciwwskazania

Masło orzechowe, znane również jako pasta orzechowa, nie może być spożywane przez osoby cierpiące na alergię na orzechy ziemne. Nawet niewielka ilość produktu może wywołać u alergików wstrząs anafilaktyczny.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *