Jakie są najważniejsze właściwości miechunki i jak wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Chociaż miechunka (znana również jako złota jagoda lub wiśnia peruwiańska) znana jest większości z nas jako roślina ozdobna, niewielu zdaje sobie sprawę z jej niezwykłych właściwości oraz wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Ponadto, niniejszy owoc charakteryzuje się doskonałym smakiem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać go w naszej kuchni.
Miechunka – czym jest i jak wygląda?
Miechunka to owoc, który swoim wyglądem może przypominać nam pomarańczowego pomidorka koktajlowego. Niemniej jednak, z wierzchu otoczony on jest delikatną, jasnobrązową osłonką przywołującą na myśl papierowy lampion. Niniejsza roślina należy do rodziny warzyw psiankowatych, do których zaliczyć możemy również: paprykę, bakłażana oraz pomidora. Miechunka jadalna charakteryzuje się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem, który kojarzyć nam się może z agrestem lub kwaskowatym pomidorem.
Miechunka – wartości odżywcze
W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy około 53 kalorii, 1,9 grama białka, około 0,70 grama tłuszczów oraz 11,2 gramów węglowodanów. Ponadto, w owocach miechunki znajdziemy również:
Cenne witaminy, w tym:
- Witaminę A;
- Witaminy z grupy B (B1-tiaminę, B2-ryboflawinę, B3-niacynę); oraz
- Witaminę C.
Niezbędne minerały, w tym:
- Fosfor;
- Wapń; oraz
- Żelazo.
Miechunka – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne owoców miechunki cenione były już przed wiekami. Dlatego też, plemiona Inków nazywały je „złotymi jagodami”. Wszystko to za sprawą bogactwa składników odżywczych, które się w nich znajdują.
Dzięki sporej zawartości witaminy C, miechunka może nie tylko wzmacniać nasz organizm w walce z przeziębieniem, ale również wspomagać układ krążenia oraz spowalniać procesy starzenia się skóry. Dodatkowo, dzięki witaminie A, spożywane regularnie owoce miechunki mogą wpłynąć na poprawę widzenia. Okazuje się również, że witaminy z grupy B, zawarte w niniejszych owocach, odpowiedzialne są za podniesienie odporności na stres, poprawę nastroju, a nawet zwiększenie ogólnej sprawności intelektualnej.
Miechunka to bez wątpienia niezwykły owoc, dlatego też w dziedzinie medycyny naturalnej często wykorzystywany jest jako środek przeciwzapalny oraz moczopędny.
Miechunka – zastosowanie
Ze względu na swój oryginalny smak, owoce miechunki znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem mogą stanowić one podstawę pysznych i wartościowych dla zdrowia konfitur, nalewek oraz dżemów. Dodatkowo, niniejsze owoce wspaniale uzupełnią smak wytrawnych sałatek oraz słodkich wypieków. Ponadto, miechunka w swojej suszonej formie stanowi doskonały zamiennik dla niezdrowych przekąsek, które często podjadamy między posiłkami.
Przepis na nalewkę z owoców miechunki
Jakich składników potrzebujesz?
- 250 gramów zmiażdżonych owoców miechunki;
- Około 750 ml spirytusu;
- 250 ml wody przegotowanej (o temperaturze pokojowej);
Dodatkowo, przygotuj ciemną, szklaną butelkę o szczelnym zamknięciu.
Jak przygotować nalewkę z miechunki?
Krok I: Zmiażdżone owoce miechunki przełóż na dno szklanej butelki;
Krok II: Zalej owoce spirytusem, a następnie wodą;
Krok III: Zamknij szczelnie butelkę i odstaw ją w zaciemnione miejsce na minimum 7 dni.
Po upływie odpowiedniej ilości czasu, nalewka jest gotowa do spożycia.