Miechunka – poznaj jej najważniejsze właściwości i wartości odżywcze

Jakie są najważniejsze właściwości miechunki i jak wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Chociaż miechunka (znana również jako złota jagoda lub wiśnia peruwiańska) znana jest większości z nas jako roślina ozdobna, niewielu zdaje sobie sprawę z jej niezwykłych właściwości oraz wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie człowieka. Ponadto, niniejszy owoc charakteryzuje się doskonałym smakiem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać go w naszej kuchni.

Miechunka – czym jest i jak wygląda?

Miechunka to owoc, który swoim wyglądem może przypominać nam pomarańczowego pomidorka koktajlowego. Niemniej jednak, z wierzchu otoczony on jest delikatną, jasnobrązową osłonką przywołującą na myśl papierowy lampion. Niniejsza roślina należy do rodziny warzyw psiankowatych, do których zaliczyć możemy również: paprykę, bakłażana oraz pomidora. Miechunka jadalna charakteryzuje się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem, który kojarzyć nam się może z agrestem lub kwaskowatym pomidorem.

Miechunka – wartości odżywcze

W 100 gramach niniejszych owoców znajdziemy około 53 kalorii, 1,9 grama białka, około 0,70 grama tłuszczów oraz 11,2 gramów węglowodanów. Ponadto, w owocach miechunki znajdziemy również:

Cenne witaminy, w tym:

  • Witaminę A;
  • Witaminy z grupy B (B1-tiaminę, B2-ryboflawinę, B3-niacynę); oraz
  • Witaminę C.

Niezbędne minerały, w tym:

  • Fosfor;
  • Wapń; oraz
  • Żelazo.

Miechunka – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne owoców miechunki cenione były już przed wiekami. Dlatego też, plemiona Inków nazywały je „złotymi jagodami”. Wszystko to za sprawą bogactwa składników odżywczych, które się w nich znajdują.

Dzięki sporej zawartości witaminy C, miechunka może nie tylko wzmacniać nasz organizm w walce z przeziębieniem, ale również wspomagać układ krążenia oraz spowalniać procesy starzenia się skóry. Dodatkowo, dzięki witaminie A, spożywane regularnie owoce miechunki mogą wpłynąć na poprawę widzenia. Okazuje się również, że witaminy z grupy B, zawarte w niniejszych owocach, odpowiedzialne są za podniesienie odporności na stres, poprawę nastroju, a nawet zwiększenie ogólnej sprawności intelektualnej.

Miechunka to bez wątpienia niezwykły owoc, dlatego też w dziedzinie medycyny naturalnej często wykorzystywany jest jako środek przeciwzapalny oraz moczopędny.

Miechunka – zastosowanie

Ze względu na swój oryginalny smak, owoce miechunki znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem mogą stanowić one podstawę pysznych i wartościowych dla zdrowia konfitur, nalewek oraz dżemów. Dodatkowo, niniejsze owoce wspaniale uzupełnią smak wytrawnych sałatek oraz słodkich wypieków. Ponadto, miechunka w swojej suszonej formie stanowi doskonały zamiennik dla niezdrowych przekąsek, które często podjadamy między posiłkami.

Przepis na nalewkę z owoców miechunki

Jakich składników potrzebujesz?

  • 250 gramów zmiażdżonych owoców miechunki;
  • Około 750 ml spirytusu;
  • 250 ml wody przegotowanej (o temperaturze pokojowej);

Dodatkowo, przygotuj ciemną, szklaną butelkę o szczelnym zamknięciu.

Jak przygotować nalewkę z miechunki?

Krok I: Zmiażdżone owoce miechunki przełóż na dno szklanej butelki;

Krok II: Zalej owoce spirytusem, a następnie wodą;

Krok III: Zamknij szczelnie butelkę i odstaw ją w zaciemnione miejsce na minimum 7 dni.

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, nalewka jest gotowa do spożycia.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.