Migdały całe

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych bakalii. Są bardzo odżywcze i zdrowe. Zawierają dużo wapnia i białka. Należy pamiętać, że ich dobroczynny wpływ na zdrowie może zmaleć, jeśli zostaną poddane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu czy prażeniu).

Kiedyś największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, Mongolii i Chinach. Obecnie to Ameryka jest głównym producentem migdałów.

Właściwości migdałów

  • Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na tkankę mózgową i układ sercowo-naczyniowy.
  • Zawierają błonnik poprawiający pracę jelit.
  • Bogate w w składniki mineralne i witaminy.
  • Zawartość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych w migdałach reguluje poziom glikemii we krwi.

Stosowanie

Migdały można spożywać, jako przekąskę lub jako dodatek do dań, deserów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.