Migdały – dla kobiet w ciąży i osób na diecie

Migdały posiadają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Uważane są za najcenniejsze z orzechów. Wiecie, że migał jest nazywany „królem orzechów”, z uwagi na liczne właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych?

u77Migdały pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu. Zawierają duże ilości witaminy B2, witaminy E i błonnika. 100 g orzechów zawiera 1.138 mg witaminy B2, 25.63 witaminy E i 12, 5 g błonnika. Migdały zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe i pierwiastki mineralne, zwłaszcza potas. Dzięki temu posiadają właściwości zapobiegające chorobom serca i cukrzycy. Migdały są zalecane wegetarianom i osobom odchudzającym się i żyjącym w stresie oraz kobietom w ciąży.

Właściwości migdałów:
• Są polecane kobietom w ciąży, ponieważ przeciwdziałają mdłościom i zgadze.
• Są dobre podczas diety odchudzającej, ponieważ zapobiegają napadom głodu.
• Mają właściwości łagodzące stres.
• Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
• Zapobiegają miażdżycy i cukrzycy.

drzewo-migdalowe

Migdały są zdrową i smaczną przekąską, która sprawdza się zwłaszcza w trakcie intensywnego dnia. Wskazuje się, że dzienna porcja migdałów w ilości ok. 100 g wpływa pozytywnie na zmniejszenie tkanki tłuszczowej na brzuchu i na nogach.

standardowa porcja migdałów- 28 g zawiera:
• 36.4% dziennego zapotrzebowania na witaminę E;
• 3% dziennego zapotrzebowania na mangan;
• 19,5% dziennego zapotrzebowania na magnez
• 16,0% dziennego zapotrzebowania na miedź
• 13,2% dziennego zapotrzebowania na błonnik;
• 13,5% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2;
• 12,1% dziennego zapotrzebowania na białko

Migdały można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością- tutaj.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.