Migdały właściwości odżywcze, kalorie – dlaczego warto jeść migdały?


Migdały zalicza się do tak zwanej superżywności. Są kaloryczne, jednak w małych ilościach nie powodują tycia i dostarczają organizmowi wielu ważnych składników odżywczych. Każdego dnia warto zjadać kilka migdałów, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Migdały – wartości odżywcze

Migdały zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zaleca się ich spożywanie osobom, które pracują umysłowo oraz uczniom i studentom. Kwasy tłuszczowe wspierają funkcjonowanie mózgu, poprawiają koncentrację, a także chronią przed skutkami stresu. Ponadto w migdałach znajduje się duża ilość magnezu, który poprawia nastrój i zmniejsza nerwowość. Fenyloalanina w migdałach jest natomiast odpowiedzialna za prawidłową pracę układu nerwowego. W orzechach znajdują się także: wapń, potas, fosfor, cynk, kwas foliowy oraz witaminy B2, B3, B6 i E.

Osoby na diecie odchudzającej powinny uważać na migdały – kalorie w nich zawarte oraz wysoka zawartość tłuszczu zmniejszają efekty diety. Jednocześnie orzechy te nie powodują tycia, jeśli je się każdego dnia w ilości kilku sztuk. W 100 g produktu znajduje się aż 590 kcal, jednak w kilku sztukach liczba kalorii nie przekracza 50-70 kcal. Spożywanie migdałów w umiarkowanych ilościach podczas odchudzania może poprawić samopoczucie, a także wspomóc usuwanie tkanki tłuszczowej z ud i brzucha.

odwodnienie objawy
15 oznak świadczących o tym, że Twój organizm jest odwodniony
Picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia to sprawa istotna. Okazuje się jednak, że       Z tego artykułu dowiesz się: ...

Co leczą migdały, czyli migdały dla zdrowia

Jeżeli chodzi o migdały właściwości zdrowotne tych orzechów są szerokie. Poleca się ich spożywanie w celu profilaktyki miażdżycy. Sięganie po migdały każdego dnia obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Obniża się krzepliwość krwi, a ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca maleje.

Migdały poleca się w okresie zimowym, gdyż dzięki nim podnosi się odporność organizmu. Orzechy spożywane codziennie chronią przed grypą i przeziębieniem, a także przed powstawaniem zmian trądzikowych wywołanych zakażeniami bakteryjnymi. Co więcej, dzięki migdałom rany goją się szybciej, a narząd wzroku funkcjonuje lepiej – witamina B2 w migdałach ma ważne znaczenie w profilaktyce zaćmy, czyli postępującego zmętnienia soczewki.

W przypadku cukrzycy migdały są wskazane z powodu właściwości zmniejszających insulinooporność. Dzięki migdałom można uniknąć przyjmowania insuliny w zastrzykach i powstrzymać rozwój cukrzycy w początkowym stadium. Orzechy są polecane także kobietom, cierpiącym z powodu cukrzycy ciążowej.

Migdały na problemy żołądkowe

Dzięki migdałom można skutecznie walczyć z problemami żołądkowymi. Orzechy szczególnie skuteczne działanie wykazują w przypadku mdłości i wymiotów. Ich spożywanie zobojętnia kwasy żołądkowe, dzięki czemu zgaga, nudności i wymioty znikają lub stają się mniej dokuczliwe. Wysoką skuteczność wykazują migdały na nudności w ciąży.

Jeżeli podaje się migdały do jedzenia dla dzieci, maluchy rzadziej cierpią na bóle brzuszka i nietolerancje pokarmowe. Maluchy mogą spożywać migdały w formie płatków lub sproszkowane – dodawane do zdrowych ciasteczek zamiast zwykłej mąki. Małe dzieci nie powinny jeść całych migdałów ze względu na duże ryzyko zadławienia twardym orzechem.

Jak jeść migdały?

Migdały jako przekąska są najbardziej rozpowszechnioną formą spożywania tych orzechów. Zaleca się, by jeść migdały blanszowane, gdyż w skórce orzechów znajduje się kwas fitowy. Kwas zmniejsza przyswajalność magnezu, wapnia i żelaza, przez co zdrowotne właściwości migdałówsą mniej odczuwalne.

Migdały w formie płatków lub sproszkowane można stosować w wielu formach. Migdały do zupy, w formie posypki do pieczonych owoców lub zamiast mąki do ciasta – to tylko kilka sposobów, na jakie można wykorzystać zdrowe orzechy w kuchni. Migdały w płatkach przeddodaniem do posiłku warto prażyć na suchej patelni, by dodać im chrupkości oraz by podbić ich smak.

Jakie migdały kupować?

Paczkowane migdały są lepszym wyborem niż migdały na wagę. Orzechy na wagę szybko utleniają nienasycone kwasy tłuszczowe i tracą cześć właściwości odżywczych. Ponadto migdały niepaczkowane, narażone na kontakt z wilgocią, szybko pleśnieją i mogą powodować problemy z układem pokarmowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *