Nazywany płynnym złotem, miód manuka cieszy się stale rosnącą popularnością. Jego niezwykłe właściwości zdrowotne zachwalają nie tylko znawcy zdrowego żywienia, ale również gwiazdy telewizji i portali społecznościowych. Jednakże, czy miód manuka faktycznie stanowi skarbnicę zdrowia i długowieczności? Czy jego stosunkowo wygórowana cena jest warta produktu, który otrzymujemy? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest miód manuka;
- Co wyróżnia miód manuka spośród innych nektarów;
- Jakie właściwości zdrowotne wykazuje miód manuka;
- Jakie zastosowanie znajduje miód manuka;
- Jak stosować miód manuka;
- Jakie są najważniejsze przeciwwskazania do stosowania miodu manuka.
Czym jest miód manuka?
Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka jest doceniany na całym świecie dzięki swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym. Pozyskiwany dzięki naturalnym metodom, nektar z drzewa herbacianego, występującego wyłącznie na terenach południowo-wschodniej Australii oraz Nowej Zelandii, zyskał swoją popularność dzięki jednemu składnikowi – MGO. Ten unikalny związek (którego stężenie w miodzie jest niezwykle ważne) odpowiedzialny jest za wywołanie szeregu pozytywnych konsekwencji dla naszego zdrowia.
Co wyróżnia miód manuka spośród innych nektarów?
Warto wiedzieć, że to właśnie niezwykle wysokie stężenie MGO wyróżnia miód manuka spośród pozostałych nektarów kwiatowych. Okazuje się bowiem, że w tradycyjnym miodzie możemy znaleźć zaledwie 10mg MGO na 1 kg produktu. W miodzie manuka, niniejsze stężenie wynosi około 100-550mg na 1 kg produktu.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje miód manuka?
Prozdrowotne właściwości miodu manuka zależą przede wszystkim od zawartego w nim stężenia MGO (methylglyoxalu). Niemniej jednak, niniejszy produkt znany jest przede wszystkim ze swoich niezwykłych właściwości przeciwbakteryjnych, które odpowiedzialne są za skuteczne wspomożenie funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto, miód manuka doskonale sprawdza się:
- We wspomaganiu leczenia problemów jelitowych, wpływając na regulację flory bakteryjnej oraz właściwą pracę układu pokarmowego;
- W zmniejszaniu dolegliwości związanych z przebiegiem choroby wrzodowej żołądka lub refluksu;
- W leczeniu zmian skórnych, przyspieszając gojenie się widocznych wyprysków związanych z przebiegiem trądziku młodzieńczego lub trądziku różowatego;
- We wspomaganiu leczenia odleżyn, nadżerek oraz zmian związanych z przebiegiem egzemy;
- W łagodzeniu objawów związanych z zapaleniem górnych dróg oddechowych;
- We wspomaganiu leczenia grypy żołądkowej, w tym jej objawów, takich jak: biegunka, ból brzucha, wymioty.
Jakie zastosowanie znajduje miód manuka?
Miód manuka bez przeszkód możemy stosować w naszej kuchni, tak samo jak tradycyjny miód, dodając go do ciepłej herbaty lub letniej wody z cytryną. Niemniej jednak, niniejszy produkt doskonale sprawdzi się również podczas przygotowywania domowych maseczek regenerujących, które doskonale wpłyną na kondycję naszej skóry oraz nasze samopoczucie. Miód ten na szeroką skalę wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Dlatego też, w większości produktów pielęgnacyjnych oraz suplementów diety odpowiedzialnych za wzmocnienie odporności naszego organizmu, znajdziesz niniejszy składnik.
Jak stosować miód manuka?
Miód manuka nie jest lekiem, dlatego też nie istnieją restrykcyjne wytyczne dotyczące jego stosowania. Dlatego też, powinniśmy używać go z umiarem, podobnie jak w przypadku tradycyjnych nektarów. Miód manuka bez przeszkód mogą stosować zarówno zdrowi dorośli, jak i dzieci. Możemy dodawać go do żywności oraz letniej wody. Warto jednak pamiętać, że niniejszy produkt, podobnie jak inne miody, jest bardzo słodki i charakteryzuje się wysoką zawartością kaloryczną. Dlatego też, spożywany w nadmiarze, w połączeniu z nieodpowiednią dietą, może stanowić przyczynę nadwagi i otyłości, jak również zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.
Jakie są najważniejsze przeciwwskazania do stosowania miodu manuka?
Przed spożywaniem nadmiernych ilości miodu manuka powinny wzbraniać się przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą oraz nadwagą i otyłością. Niniejszego produktu nie mogą spożywać osoby zmagające się z alergią na produkty pochodzenia pszczelego. Podawania miodu manuka oraz innych nektarów kwiatowych nie jest również wskazane u niemowląt, które nie ukończyły jeszcze 1 roku życia.
Podsumowanie
Mimo, iż prawdziwy miód manuka charakteryzuje się stosunkowo wysoką ceną, zawarty w nim składnik MGO może okazać się cennym wsparciem dla naszego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.