Miód spadziowy – Jakie są korzyści dla naszego organizmu?

Miód spadziowy – jest to nektar, który powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew, dzięki czemu ma ogromne zapasy białka i minerałów. Ten sok jest słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści. Najczęściej jest to: świerk, jodła, sosna, modrzew, klon, dąb, brzoza, buk, wierzba, głóg.

honey1

Trzeba pamiętać, że miód spadziowy jest bardziej odżywczy niż cukier, zawiera większą zawartość węglowodanów, ale jednoczesnej posiada niską kaloryczność, dlatego warto dodawać go do słodzenia potraw czy napojów.

Niestety, dużo ludzi w Polsce nie wiedzą o jego zdrowych właściwościach, ponieważ powstaje miód tylko w niektórych regionach w Polsce.

Miód spadziowy jest znacznie ciemniejszy niż miód nektarowy (z odcieniem zielonkawym – w przypadku spadzi iglastej lub ciemnożółtym w przypadku spadzi liściastej). Jest także znacznie gęstszy i charakteryzuje się specyficznym smakiem

Podobnie jak pozostałe miody, miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej  stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu.

honey2

Niektórzy, spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego aromatu i lekko słodkiego smaku.

Wzbogacanie posiłków, czy napojów miodem podnosi naszą odporność i działa dobroczynnie na serce. Jak każdy rodzaj miodu, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe.

Instagram ViVio

Lekarze zalecają spożywać miód nawet osobom z cukrzycą, ale nie więcej niż 2 łyżki miodu dziennie. Taka ilość miodu pozwoli uzyskać wymaganą ilość węglowodanów w celu uzupełnienia energii w ciągu dnia.

Dla tych, którzy nie mogą jeść miód w zwykłej postaci, to wtedy jest wariant wykorzystania miodu  w postaci wody. Dlatego trzeba dodać 1 łyżkę miodu do 1 szklance ciepłej wody (temperatura wody nie powinna przekraczać 40 ° C, bo wtedy miód traci swoje odżywcze właściwości). Dietetycy i lekarze zalecają picie takiej wody z miodem przed snem, ponieważ ma działanie uspokajające.

Dzieci podatne na alergie nie powinny spożywać miodu do 3 latach. Dziecko nie podatne na alergie może spróbować miodu po 1 roku życia. Dla dzieci najlepiej dodawać miód do kaszy, mleka, herbaty lub owoców, ale nie dodać miód do gorącej żywności o temperaturze powyżej 40 ° C, większość korzystnych właściwości miodu wtedy się traci.

Regularnie spożywanie miodu spowoduje, że będziemy się czuć lepiej i zdrowiej,  bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów oraz witamin, które potrzebne są każdego dnia.

Mleko z miodem

Mleko z miodem – jest to lekarstwo na przeziębienie. W czasie choroby u ludzi zmniejsza się apetyt i zdolność do prawidłowego trawienia żywności. Natomiast mleko z miodem jest lekko strawne i pomaga nadrobić straty energii. Ze względu na dużą liczbę witamin, miód zwiększa odporność organizmu i pomaga organizmowi zwalczać wirusy. Zawiera super właściwości: pomaga obniżyć temperaturę, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

 honey-milk

Miód  z czarną rzepą

Miód z czarną rzepą – jest to doskonały środek na kaszel. Rzepa czarna zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, fluor i cynk, a także mnóstwo witamin z grupy B oraz A, P i C. Połączenie rzodkiewki z mlekiem  zwiększa odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Sposób przygotowania czarnej rzepy z miodem:

Odkroić górną cześć czarnej rzepy, zrobić w środku dziurkę i dodać do niej 2 łyżeczki miodu, pozostawić  na 3 godziny. Jak tylko puści sok, to ten sok trzeba wypić (sok będzie miał słodki smak i delikatny zapach czarnej rzepki i miodu.). Po wypiciu soku znów dodać 2 łyżeczki miodu i pozostawić  na 3 godziny  i tak pić 3 razy dziennie. Jednej rzepy wystarczy na 2 dni.

ryepka

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *