MIODY ich właściwości lecznicze i odżywcze…

mio1

Dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Ten słodki nektar od zawsze ceniony był też przez nasze babcie, które słusznie wykorzystywały właściwości miodu w leczeniu różnych chorób. Jakie są zdrowotne właściwości miodu? Odkrywamy.

Miód gryczany
Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Trudno go pomylić z inną odmianą miodu. Ma on ciemną barwę bursztynową i płynną konsystencję. Po skrystalizowaniu kolorem przypomina mocną herbatę. Miód gryczany łatwo rozpoznać po ostrym, lekko piekącym smaku. Lecznicze właściwości miodu gryczanego znane są na całym świecie. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu, miód gryczany zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Z tego powodu jest on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę. Cena – około 21 złotych.Rutyna ma także właściwości przyśpieszające gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych. Przez wzgląd na te właściwości miodu zaleca się jego spożywanie przy złamaniach. Miód gryczany jest bogaty w minerały i witaminy. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego. Bursztynowy nektar korzystnie wpływa również na pamięć.
Miód spadziowy
Miód ten powstaje ze spadzi, lepkiej substancji występującej na drzewach i krzewach takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, dęby, klony, lipy, brzozy, buki, wierzby, głóg. Ma charakterystyczny zielonkawy kolor i korzenny smak, ale spośród wszystkich rodzajów miodu jest najmniej słodki. Właściwości miodu spadziowego wykorzystywane są do produkcji syropów wykrztuśnych. Zielonkawy syrop ma też działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Miód lipowy
Miód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę i ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy. Z szerokiej gamy właściwości miodu lipowego, szczególnie ceni się te wspomagające leczenie przeziębienia i grypy. Miód lipowy ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

mio444

Miód wrzosowy
Miód wrzosowy uzyskiwany jest z kwiatów wrzosu. Ma barwę ciemnobrunatną, po skrystalizowaniu pomarańczową. charakteryzuje się ostrym, gorzkim smakiem. Lecznicze właściwości miodu wrzosowego wykorzystywane są głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicę nerkową, zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na antyseptyczne właściwości, po miód wrzosowy warto sięgnąć w stanach zapalnych jamy ustnej.
Miód rzepakowy
Miód pozyskiwany z kwiatów rzepaku jest słodki, ale z gorzkawą nutą i odznacza się słomkowym kolorem. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy i dużą ilość glukozy. Bardzo szybko ulega krystalizacji, pod której wpływem staje się niemal biały. Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy pozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Właściwości miodu wielokwiatowego wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła, przeziębienie. Miód wielokwiatowy pomocny jest w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii. zwłaszcza polecany jest osobom uczulonym na pyłki roślin (łatwiej się znosi wiosenne alergie). Zdaniem fachowców, miód wielokwiatowy dodaje człowiekowi energii.

mio333

Ciekawostki:
-100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
-do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
-w Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny).
-miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
-zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
-jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *