Młody jęczmień to jeden z ostatnich hitów, któremu przypisuje się wiele dobroczynnych właściwości, jeśli chodzi o zdrowie. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ młody jęczmień zawiera witaminy i składniki mineralne oraz dużą ilość aminokwasów i błonnika pokarmowego.

Zielony jęczmień ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Dzięki zawartości błonnika ma właściwości wspomagające odchudzanie.
Jak stosować młody jęczmień?
Zielonego jęczmienia nie przyjmuje się pod postacią surówek lub sałatek. Można go kupić w formie soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej (do kupienia tutaj).
Proszek jest pozyskiwany poprzez wyciskanie soku z młodego jęczmienia, który następnie suszy się, odparowując wodę pod ciśnieniem, w niskiej temperaturze. Daje to możliwość zachowania prozdrowotnych właściwości zielonego jęczmienia przez dłuższy czas.
Organizm najlepiej, bo prawie w 100% przyswaja składniki zawarte w proszku z soku.

Przygotowanie soku z młodego jęczmienia na bazie proszku
Proszek z zielonego jęczmienia należy rozpuścić w szklance letniej wody, soku owocowego lub soku ze świeżo wyciśniętych owoców.
Tak przygotowany sok należy pić ok. 20-30 minut przed jedzeniem 2 razy dziennie.