Moringa- drzewo długowieczności

Moringa uznawana jest za cudowne drzewo. Rośnie u podnóży Himalajów i osiąga wysokość od 5 do 10 metrów. Posiada małe liście i delikatnie pachnące kwiaty o kremowym kolorze. Nazywana jest „cudownym drzewem”, ponieważ każda jej część jest wykorzystywana i posiada zdrowotne właściwości.

moringa-powderKorzenie, liście, kora, części owoców i nasiona- każde z tych elementów drzewa Moringa jest wykorzystywane i posiada długa listę zastosowań.
Moringa jest bardzo wytrzymałym drzewem. W krajach afrykańskich jest nazywana „nebedies” co oznacza „nigdy nieumierające drzewo”, ponieważ rośnie na mało wydajnej ziemi, odrasta po wycięciu i jako jedno z niewielu drzew na ziemi owocuje nawet w okresie suszy.

Moringa i jej niezwykłe właściwości zainteresowały naukowców. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzili oni, że Moringa posiada możliwość oczyszczania zanieczyszczonej wody i ma wyjątkowe wartości odżywcze, dzięki którym jest zaliczana do superfood- najzdrowszej żywności na świecie.

Moringa zawiera mangan, chrom i bor. Mangan odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości i stawów, chrom jest istotny w zachowaniu równowagi przemiany materii i w radzeniu sobie z dużą dawką stresu. Bor ma duże znaczenie w prawidłowej gospodarce wapniem, magnezem i fosforem, jest też istotny dla pracy mózgu.

h8Moringa jest doceniana także za bogactwo aminokwasów. Zawiera 26 substancji o właściwościach hamujących procesy zapalne oraz kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Jest uważana za jeden z najlepszych produktów o właściwościach antyoksydacyjnych. Pomaga uchronić przed stresem, który prowadzi do wielu chorób, w tym do nowotworów, schorzeń serca, układu naczyniowego i cukrzycy. Moringa zawiera też chlorofil w największej ilości ze wszystkich znanych roślin. Chlorofil wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i hamuje ich przenikanie do tkanek organizmu.

Unikalne właściwości, jakie posiada Moringa:
– zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew
– siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcza
– 17 razy więcej białka niż mleko
– 25 razy więcej żelaza niż szpinak

Moringę można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością (sklep tutaj).

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.