Morwa biała jest drzewem występującym w Afryce, Ameryce Północnej, Azji, ale także i w Polsce. Osiąga od 10 do 15metrów wysokości. Jej owoce z wyglądu przypominają jeżyny, z tym wyjątkiem, że mają kolor biały. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Są niskokaloryczne, dlatego polecane osobom na diecie!
Ponadto owoce morwy białej zawierają wiele składników mineralnych, taki jak: żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Morwa biała zawiera liczne kwasy organiczne, cukru (fruktozę i glukozę), garbniki, flawonoidy, taniny, kumaryny i pektyny.
Owoce morwy mają bardzo mało kalorii, a mianowicie w 100g jest tylko 67kcal. Jest doskonałą przekąską dla osób odchudzających się i prowadzących zdrowy tryb życia. Co bardzo ważne zmniejsza apetyt na słodycze. Pomocna w przeziębieniu i grypie, a także kaszlu i gorączce, ponieważ jest środkiem napotnym. Są bardzo lubiane przez dzieci i wielbicieli słodyczy, ponieważ posiadają słodki, lekko mdły smak.
Suszone owoce morwy białej możemy spożywać same, ale także stosować jako dodatek do musli czy jogurtu, bądź dodać do wypieku chleba. Jest możliwość przygotowania naparu z tych owoców, a mianowicie: 2 łyżki morwy białej (rozdrobnionej) zalewamy 250ml wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Po upływie ustalonego czasu odcedzamy. Pijemy przed posiłkami po 1/3 szklanki. Świetnie sprawdza się jako składnik kompotów, dżemów, sałatek, a nawet likierów i win.