Nadczynność tarczycy – poznaj najważniejsze wskazania dietetyczne!

Zmagasz się z problemem nadczynności tarczycy? W niniejszym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór cennych porad dotyczących właściwego odżywiania oraz suplementacji witamin i minerałów w przebiegu niniejszego zaburzenia.

Nadczynność tarczycy jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń endokrynologicznych, które w znaczącej części przypadków dotyczą kobiet powyżej 50 roku życia. Niniejsza choroba, spowodowana nadmiernym wydzielaniem hormonów przez tarczycę, odpowiedzialna jest za wywoływanie szeregu objawów obejmujących między innymi układ nerwowy oraz układ krążenia człowieka. Ze względu na znaczący wpływ nadczynności tarczycy na metabolizm pacjenta, jej leczenie wymaga zastosowania odpowiednich wskazań dietetycznych, dzięki którym możliwe jest złagodzenie objawów choroby.

Nadczynność tarczycy – krótka charakterystyka choroby

Nadczynność tarczycy jest zaburzeniem cechującym się zwiększoną produkcją hormonów tarczycy, w tym tyroksyny (T4) oraz trójjodotryoniny (T3), co w efekcie skutkuje wystąpieniem tyreotoksykozy odpowiedzialnej za wywoływanie takich objawów jak:

  • Znacząca utrata masy ciała, mimo zaspokajania potrzeb wzmożonego apetytu (również związanego z występowaniem niniejszego zaburzenia);
  • Osłabienie i nadmierna utrata włosów, niespowodowana żadnymi istotnymi czynnikami zewnętrznymi (np. częstym suszeniem lub stylizacją włosów);
  • Chwiejność emocjonalna, cechująca się między innymi łatwością popadania w płacz oraz nieuzasadnionym odczuwaniem niepokoju;
  • Zaburzenia rytmu serca, w tym: przyspieszenie czynności serca, uczucie kołatania serca w klatce piersiowej oraz wrażenie ucisku w okolicach mostka;
  • Zaburzenia poznawcze, w tym niemożność utrzymana koncentracji oraz problemy z pamięcią.

Ponadto, w przebiegu nadczynności tarczycy, pacjenci mogą zmagać się z takimi objawami jak: nadmierna potliwość, osłabienie mięśni, zwiększenie częstości wypróżnień oraz zmiana konsystencji stolca, jak i zaburzenia widzenia (związane między innymi z nienaturalnym wytrzeszczem gałek ocznych).

Nadczynność tarczycy – niezbędna suplementacja witamin i minerałów

Głównym zadaniem diety stosowanej w terapii niniejszego zaburzenia jest dostarczenie do organizmu zestawu niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które odpowiedzialne są za kontrolę i wspomożenie prawidłowych czynności tarczycy. Wśród najważniejszych mikroelementów, na których suplementację szczególną uwagę powinien zwrócić pacjent, możemy wyróżnić: jod, wapń oraz witaminę A, C i D (dzięki którym możliwe staje się zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości), magnez, witaminy z grupy B (w tym witaminę B1 – wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego pacjenta) oraz potas (regulujący czynność układu krwionośnego oraz łagodzący występowanie objawów płynących z jego strony).

Nadczynność tarczycy – najważniejsze wskazania dietetyczne

Właściwa dieta, w przebiegu niniejszego zaburzenia, powinna zostać opracowana w porozumieniu z dietetykiem klinicznym, który będzie w stanie dostosować codzienny jadłospis pacjenta oraz jego kaloryczność, proporcjonalnie do stopnia nasilenia choroby. Niemniej jednak, wśród najważniejszych wskazań dietetycznych dla osób zmagających się z problemem nadczynności tarczycy możemy wyróżnić:

Po pierwsze: Zwiększenie kaloryczności spożywanych posiłków przynajmniej o 15%, a nawet 25%;

Po drugie: Spożywanie odpowiedniej ilości białka w ciągu doby, wynoszącej przynajmniej 1,5-2 gramy białka na 1 kg masy ciała pacjenta (50% przyswajanych białek powinno być pochodzenia zwierzęcego);

Po trzecie: Spożywanie wszelkich tłuszczy roślinnych należy ograniczyć do maksymalnie 70 gram na dobę;

Po czwarte: Do swojej diety należy wprowadzić takie produkty, jak: marchew, pomidory, czy brokuły (stanowiące bogate źródło witaminy A), pietruszkę, paprykę oraz truskawki (będące doskonałym źródłem witaminy C), pieczywo pełnoziarniste, jaja kurze, ryby morskie oraz orzechy (cechujące się wysoką zawartością witaminy B).

Ponadto, pacjenci zmagający się z niniejszym zaburzeniem powinni unikać spożywania nadmiernych ilości kawy, alkoholu oraz soli. W przebiegu nadczynności tarczycy bardzo ważne jest również wyeliminowanie produktów stanowiących bogate źródło błonnika, przyczyniającego się do przyspieszenia przemiany materii, niepożądanej wśród osób zmagających się z objawami powyższej choroby.

 

 

 

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *