Najlepsze źródła żelaza w diecie wegetariańskiej

Dlaczego jest tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? I gdzie, poza produktami pochodzenia zwierzęcego, powinniśmy go szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, istotnych informacji na temat suplementacji żelaza w diecie wegetariańskiej szukaj w dalszej części tekstu.

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może wywrzeć szereg pozytywnych konsekwencji dla zdrowia i samopoczucia człowieka. Zwiększona ilość warzyw i owoców w codziennej diecie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, stosowanie zaleceń diety wegetariańskiej sprzyja redukcji nadmiernej masy ciała i poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Niemniej jednak, nieodpowiednio skomponowany jadłospis niniejszej diety może stać się przyczyną niedoborów żelaza, co może stanowić spore zagrożenia dla naszego zdrowia. Jak się przed tym ustrzec?

Żelazo – dlaczego jest tak ważne dla naszego organizmu?

Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Oprócz tego, że jest ono wykorzystywane do produkcji czerwonych krwinek, znajduje się również w hemoglobinie, odpowiedzialnej za transport tlenu do tkanek. Ponadto, żelazo jest składnikiem mięśni i bierze udział w metabolizmie cholesterolu. Właściwy dowóz żelaza w codziennej diecie jest również odpowiedzialny za wspomaganie prawidłowej pracy układu immunologicznego oraz układu nerwowego. I chociaż największa ilość łatwo-przyswajalnego żelaza znajduje się w mięsie, niniejszy pierwiastek w sporych ilościach możemy znaleźć również w produktach pochodzenia roślinnego. Niemniej jednak, w tym przypadku niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego „towarzystwa” dla żelaza w postaci witaminy C, która ułatwia proces jego wchłaniania.

Poznaj najlepsze źródła żelaza w diecie wegetariańskiej

Jeśli masz zamiar w najbliższym czasie przejść na dietę wegetariańską, wprowadź do swojego jadłospisu kilka (a najlepiej wszystkie) z poniższych produktów:

Po pierwsze: SOJĘ – którą bez przeszkód możesz dodawać zarówno do pożywnych zup, jak i sałatek (np. w formie tofu);

Po drugie: JARMUŻ – jest nie tylko doskonałym źródłem żelaza, ale również witaminy C. Możesz z niego przygotować zarówno chrupiące i pełne zdrowia chipsy, jak i pełen witamin koktajl z dodatkiem owoców;

Po trzecie: PESTKI DYNI – oprócz sporej dawki żelaza, zapewnią Ci wartościową ilość cynku i selenu, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;

Po czwarte: ORZECHY WŁOSKIE – które stanowić będą idealny dodatek do Twojej sałatki lub ciasta marchewkowego;

Po piąte: NATKA PIETRUSZKI – dodana do sałatki lub koktajlu warzywno-owocowego jest nie tylko doskonałym źródłem żelaza, ale również witaminy C. Bez przeszkód możesz dodawać ją również do sałatki, leczo lub pożywnej zupy;

Po szóste: CIECIERZYCA – niezbędna do przygotowania pożywnego hummusu, jak również przepysznych kotlecików wegańskich.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jak zadbać o odpowiedni poziom żelaza w diecie wegetariańskiej!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.