Brakuje Ci pomysłu na podwieczorek? Lubisz słodkości? Chcesz, żeby było zdrowo i pysznie? Wypróbuj przepis na naleśniki razowe z syropem klonowym.
Wiesz skąd wziął się przepis na naleśniki?
Prawdopodobnie pierwsze naleśniki podawano już w Chinach i w Europie. Włosi uważają, że wynaleziono je we Florencji, a stamtąd w XVI w. Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji.
W Polsce naleśniki są popularnym danie i podaje się je na wiele sposobów: posypane cukrem, polane syropem klonowym, z nadzieniem, np. z powidłami, z twarogiem, farszem mięsnym, grzybowym, parówkami lub np. z żółtym serem.
A tym razem u nas przepis na zdrowe naleśniki razowe ze słodkim dodatkiem 🙂
Naleśnik razowe z syropem klonowym
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka (2%)
1 jajko
szczypta soli
1, 5 łyżeczki cukru pudru
kilka kropel oleju rzepakowego
syrop klonowy (ilość wedle uznania)
Wszystkie składniki (oprócz syropu klonowego) połączyć w misce do powstania jednolitej masy.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć obustronnie. Jeśli naleśniki będę przywierały należy dodać oleju rzepakowego na patelnię.
Naleśniki podawać polane syropem klonowym.
Naleśniki można podawać też z nadzieniem z powideł lub np. białego sera.
Smacznego!