Szałwia hiszpańska to roślina, z której pochodzą nasiona chia, zawierające cenne dla zdrowia kwasy Omega 3.
Szałwia hiszpańska pochodzi z Meksyku i Gwatemali i jest to roślina o szerokich liściach i małych, fioletowych lub białych kwiatach. Dla Azteków nasiona chia były trzecią uprawą, po fasoli i kukurydzy.
Nasiona chia zawierają duże ilości błonnika, który jest ważnym elementem diety. Wpływa na pracę układu pokarmowego i wspomaga proces trawienia.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w dziennej diecie znalazło się co najmniej 35 g błonnika. W 100 g nasion chia znajduje się aż 34.4 g błonnika, w związku z czym pokrywają one niemal 100% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Nie masz pomysłu do czego wykorzystać nasiona chia w swojej kuchni? Wypróbuj przepis na zupę z dodatkiem tych nasion.
Zielona zupa z nasionami chia i migdałami
Składniki
800 g brokułu
500 g mrożonego groszku
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 l wody kokosowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała, posiekana cebula
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1/2 szklanki prażonych migdałów
1/4 szklanki nasion chia + nasiona do dekoracji
300 ml śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
W garnku na zupę rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek, sól i pieprz. Smażyć 4 – 5 minut na złoty kolor. Dodać łodygi brokułu, bulion, wodę kokosową i zagotować. Gotować ok. 5 – 7 minut, następnie dodać resztę z brokułu, groszek, prażone migdały, chia, śmietankę i gotować kolejne 5 minut.
Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować całość na krem. Doprawić solą i pieprzem i podawać posypane nasionami chia.
Smacznego!