Nasiona chia przepisy, deser, skutki uboczne, właściwości.


Chia znaczy tyle co „siła” i właśnie to polskie słowo najlepiej odzwierciedla właściwości odżywcze i zdrowotne nasion pochodzących z Ameryki Południowej. W niewielkich nasionach kryją się liczne witaminy, minerały, błonnik oraz inne substancje, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Z tego powodu chia zalicza się do grona superfoods.

Chia – co to jest?

Roślinę chia nazywa się także szałwią hiszpańską. Uprawia się ją w Meksyku i Gwatemali. Jej kwiaty są białe bądź fioletowe, a sama roślina osiąga do 1 m wysokości. Z kwiatów wyrastają owoce pełne nasion w czarnym lub brązowym kolorze (niekiedy szarym lub białym) – to właśnie te nasiona są najważniejszą dla zdrowia częścią rośliny. Po zebraniu przechowuje się je w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku przez okres do 4 lat.

Nasiona chia przepisy, deser, skutki uboczne, właściwości.
Chia znaczy tyle co „siła” i właśnie to polskie Chia - co to jest? Roślinę chia nazywa Nasiona chia - właściwości ...

Nasiona chia – właściwości

Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przede wszystkim warto sięgać po nie z powodu wyjątkowo wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin A, B1, B3, C, i E. W nasionach znajdują się również witaminy, wapń, żelazo, cynk, niacyna, potas, sód, fosfor i magnez. Chia dostarcza organizmowi antyoksydantów i kwasu alfa–linolenowego, kawowego i chlorogenowego. Kwercyna, kemferol i mirycetyna wykazują właściwości przeciwnowotworowe, a sama kwercyna przeciwdziała też występowaniu alergii.

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych sprawia, że nasiona chia wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz mózgu. Co ciekawe, niepozorne ziarna zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Ponadto dostarczają więcej magnezu niż brokuły i więcej wapnia niż mleko. Ze względu na to, że w chia znajduje się sporo błonnika, poleca się ich spożywanie diabetykom – błonnik reguluje stężenie cukru we krwi oraz spowalnia wchłanianie glukozy. Ponadto nasiona wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu. Ich właściwości hydrofilowe chronią przed odwodnieniem, dzięki czemu poleca się spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej sportowcom, seniorom i dzieciom.

Nasiona chia – korzyści dla zdrowia

Regularne spożywanie nasion chia wykazuje wszechstronny wpływ na organizm. Zauważalne jest ich działanie na włosy, skórę i paznokcie, które nabierają blasku i ładnego wyglądu. Kości stają się mocniejsze, znikają problemy z zaparciami, spowalniają się procesy starzenia organizmu, a zęby stają się mniej podatne na działanie bakterii próchniczych. Ze względu na wysoką zawartość białka w nasionach szałwii hiszpańskiej, jej spożywanie jest polecane wegetarianom i weganom. Dodatkowo nasiona chia na celiakię stosuje się jako zamiennik zbóż zawierających gluten. Chia w ciąży dostarcza składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu oraz pomaga kobietom cierpiącym na wymioty uzupełnić utracone minerały i witaminy. Nasiona pomagają również regulować poziom hormonów płciowych w organizmie, dzięki czemu stosuje się je w okresie menopauzy i u mężczyzn cierpiących na choroby prostaty.

 

 

Nasiona chia – przepisy

Deser z nasion chia jest najpopularniejszą formą spożywania dobroczynnych ziaren szałwii hiszpańskiej (więcej przepisów z nasion chia). Deser przygotowuje się z jogurtu naturalnego lub greckiego, nasion chia zalanych wrzątkiem i musu z dowolnego owocu – szczególnie smaczne jest połączenie z mango. Można dodawać nasiona chia do sałatek, panierek do mięs oraz do potraw wegańskich. Ważne jest, by wybierać wysokiej jakości nasiona chia. Cena superfood jest niska – ziarna chia kupi się już za kilkanaście złotych za kilogram, nieco więcej zapłaci się za produkty bio.

Jak zrobić deser (pudding) z nasion chia??

Nasiona chia – skutki uboczne

Spożywanie nasion chia w ilości 15-20 gramów dziennie nie wykazuje szkodliwego wpływu na ludzki organizm. Przekroczenie dziennej normy może prowadzić do interakcji z lekami, zwłaszcza z medykamentami przyjmowanymi w celu obniżenia poziomu cukru we krwi i zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Ponadto może dojść do nadmiernego obniżenia krzepliwości krwi. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega nawet, że przekroczenie bezpiecznej dawki produktu w deserach i innych potrawach, sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, będzie skutkować karą grzywny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *