Nietolerancja histaminy – jakich produktów powinniśmy unikać, aby uwolnić się od przykrych dolegliwości?

Jakie objawy związane są z występowaniem niniejszego zaburzenia? I jakie produkty spożywcze mogą odpowiedzialne być za wywołanie przykrych dolegliwości z nim związanych? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat nietolerancji histaminy znajdziesz w poniższym artykule.

Nietolerancje pokarmowe stanowią duży problem dla wielu Polaków. Niemniej jednak, większość z nich nie zdaje sobie sprawy z przyczyn odczuwanych na co dzień dolegliwości. Przewlekłe bóle głowy, zaburzenia czynności jelit, a nawet obniżenie nastroju – wszystko to może spowodowane być nietolerancją określonych składników pokarmowych. Na szczęście, w większości przypadków wyeliminowanie szkodliwej grupy produktów jest w stanie w krótkim czasie zminimalizować odczuwane dolegliwości.

Czym są nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancje tym różnią się od alergii pokarmowych, że nie angażują one układu immunologicznego w odpowiedź na kontakt z określonym produktem wywołującym objawy niepożądane. Niniejsza grupa zaburzeń nazywana jest również terminem „pseudoalergii”, a czynniki ją wywołujące „pseudoalergenami”. Mimo, iż fizjologiczne mechanizmy powstawania nietolerancji pokarmowych nie zostały jeszcze do końca poznane, odkryte zostały skuteczne metody eliminacji objawów związanych z niniejszym problemem.

Jakie objawy towarzyszą nietolerancji histaminy?

Objawy nietolerancji histaminy związane są z nadmiarem niniejszego składnika w organizmie, jak również z niedoborem enzymu DAO (odpowiedzialnego za jego neutralizację). Dolegliwości wynikające z zaburzenia często są niejednoznaczne i mogą wskazywać na występowanie klasycznej alergii.

Wśród najczęściej pojawiających się objawów możemy wyróżnić:

  • Zgagę;
  • Biegunkę, jak również zaparcia (rzadziej);
  • Wodnisty katar;
  • Uporczywe kichanie;
  • Zaczerwienie skóry, a nawet świąd;
  • Częste bóle głowy, a nawet migreny;
  • Często odczuwane nudności, a nawet wymioty;
  • Duszności, charakterystyczny świszczący oddech oraz kaszel;
  • Przyspieszenia rytmu serca, zaburzenia rytmu serca, obniżone ciśnienie krwi, a nawet omdlenia.

W niektórych przypadkach może dochodzić do wywołania wstrząsu anafilaktycznego oraz do zatrzymania akcji serca.

Jakie produkty zawierają duże ilości histaminy?

Najwięcej histaminy znajdziemy z reguły w produktach, które poddane zostały procesom przetwarzania oraz takim, które były przechowywane przez długi czas, wśród nich możemy wyróżnić:

  • Napoje alkoholowe ze szczególnym uwzględnieniem czerwonego wina oraz wina musującego;
  • Sery, ze szczególnym uwzględnieniem serów pleśniowych, długo-dojrzewających;
  • Surowe kiełbasy (np. boczek wędzony oraz salami);
  • Owoce morza oraz sosy rybne;
  • Kapustę kiszoną;
  • Niektóre warzywa (np. bakłażan, szpinak oraz pomidory).

Jakie produkty stymulują wytwarzanie histaminy?

Za wywołanie niniejszej nietolerancji pokarmowej odpowiedzialne są nie tylko produkty zawierające duże ilości histaminy, ale również niektóre składniki stymulujące jej wydzielanie, jak również hamujące aktywność enzymu DAO.

Wśród niniejszych produktów możemy wyróżnić:

  • Czekoladę oraz kakao;
  • Niektóre owoce, w tym: owoce cytrusowe, ananasy, truskawki oraz kiwi;
  • Niektóre orzechy;
  • Pieczarki.

Jeśli zmagasz się z objawami nietolerancji pokarmowej, skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże Ci wyeliminować wszystkie wywołujące objawy produkty i podpowie Ci, jaką żywność możesz bezpiecznie spożywać.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.