Nietolerancja laktozy – zobacz, jakie produkty możesz jeść bez obaw

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą unikać produktów mlecznych oraz żywności i leków zawierających laktozę. Objawy tej dolegliwości, takie jak skurcze, biegunka, nudności i wzdęcia są uciążliwe w codziennym życiu. Uważaj na to, co jesz!

Nietolerancja pokarmowa, jaką jest nietolerancja laktozy, to reakcja organizmu na produkty, które w swym składzie posiadają laktozę, czyli cukier mleczny. Przyczyną wszystkiego jest niedobór lub brak enzymu trawiennego o nazwie laktaza. Odpowiada on za rozkład cukru w produktach mlecznych na glukozę i galaktozę. Za mała ilość enzymu sprawia, że laktoza nie może zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym.

nietolerancja_laktozy

Jeśli w ciągu 30 min – 2 godz. po zjedzeniu pokarmów mlecznych zauważysz u siebie przykre objawy takie jak: biegunka, nadmierne gazy, kolki, wymioty czy wzdęcia prawdopodobnie Twój organizm nie toleruje laktozy!
Niektóre osoby nie muszą całkowicie eliminować produktów z laktozą ze swego jadłospisu. Czasami wystarczy ograniczyć je do niewielkich ilości. Jednak należy zachować ostrożność jedząc:
– Świeże mleko
– Białe sery
– Jogurty
– Żywność z laktozą w składzie (niektóre słodycze, margaryna, wędliny, chleb)

nietolerancja_laktozy

Produkty te koniecznie trzeba zastąpić innymi, bogatymi w wapń np. mlekiem sojowym, serkami sojowymi, fasolą, szpinakiem, orzechami, rybami. Świetnym uzupełnieniem diety w białko są jajka, nasiona roślin strączkowych i mięso, w witaminę B12 wątróbka i ryby. Dużo cynku zawiera ryż, fasola, natka pietruszki i owoce morza.
Ciekawą alternatywą dla osób nietolerujących laktozy są jogurty bez jej zawartości, a dla mleka krowiego mleko kozie. Warto uzupełnić też dietę o mleko roślinne np. sojowe kokosowe czy ryżowe. Znajdziecie je w dobrym sklepie ze zdrową żywnością (sklep).

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.