Czym są nowalijki? I czy spożywanie ich jest dobre dla naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania oraz pomysłów na pyszne kanapki z dodatkiem młodych warzyw szukaj w dalszej części tekstu.
Chociaż nowalijki kuszą nas swoim wyglądem i pięknym zapachem już od początku wiosny, wielu z nas zastanawia się, czy spożywanie ich w dużych ilościach ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Spór wokół niniejszych warzyw narasta z powodu praktyk hodowlanych, które stosuje się podczas uprawy szklarnianych warzyw i owoców. A jaka jest prawda? I czy nowalijki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne składniki odżywcze?
Nowalijki – co powinniśmy o nich wiedzieć?
Nowalijki to nic innego, jak młode, wiosenne warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Ich szybkie pojawienie się na sklepowych półkach spowodowane jest hodowaniem ich w specjalnych halach szklarnianych, które przez cały rok są w stanie zapewnić idealne warunki dla wzrostu warzyw i owoców.
Jakie warzywa możemy zaliczyć do nowalijek?
- Sałatę masłową;
- Rzodkiewki;
- Młodą marchewkę;
- Ogórki gruntowe,
- Szczypiorek
- Pomidory
- Rzeżuchę;
- Cebulkę dumkę;
- Zieloną pietruszkę.
Nowalijki – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?
Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, warzywa hodowane w szklarni nie różnią się znacząco od tych, które uprawiane są na świeżym powietrzu. Niemniej jednak, mogą one odznaczać się obniżoną zawartością witaminy C lub bioflawonoidów (spowodowane jest to mniejszą ilością światła słonecznego).
Należy jednak pamiętać, że młode owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne składniki odżywcze.
Młoda rzodkiewka, dzięki zawartości siarki i błonnika pokarmowego, jest w stanie przyspieszyć naszą przemianę materii. Ogórek zielony może przyczynić się do usunięcia nadmiaru wody z organizmu. Sałata zawiera spore ilości chlorofilu o działaniu bakteriobójczym, a ponadto stanowi źródło przeciwutleniaczy. Pomidory są z kolei niezrównaną skarbnicą witamin (w tym witaminy C, E, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz witaminy K). Wraz z rozpoczęciem wiosny, do swojej diety warto również wprowadzić bogatą w witaminę C rzeżuchę, zieloną pietruszkę oraz cebulkę dymkę.
Nowalijki – czy mogą być dla nas szkodliwe?
Podczas hodowli warzyw szklarnianych stosuje się dużo sztucznych nawozów, które stanowią źródło niebezpiecznych związków azotu. Dlatego też, nie powinniśmy spożywać nowalijek w nadmiernych ilościach.
Nowalijki i hummus – czyli sposób na zdrowe śniadanie w kilka minut?
Zastanawiasz się jak przygotować pyszne i pożywne śniadanie w kilka minut? To proste! Wystarczy kawałek pełnoziarnistego chleba, Twój ulubiony hummus (np. z dynią i imbirem lub z wędzoną papryką i marchwią), liść młodej sałaty, rzodkiewka, pomidor i szczypiorek. Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a w kilka chwil zyskasz energię na cały poranek. Pamiętaj również, aby warzywa i owoce stanowiły przynajmniej 1/3 talerza każdego z czterech kolejnych posiłków w ciągu dnia (drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji).