Nowalijki – poznaj ich niezwykłą moc!


Czym są nowalijki? I czy spożywanie ich jest dobre dla naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania oraz pomysłów na pyszne kanapki z dodatkiem młodych warzyw szukaj w dalszej części tekstu.

Chociaż nowalijki kuszą nas swoim wyglądem i pięknym zapachem już od początku wiosny, wielu z nas zastanawia się, czy spożywanie ich w dużych ilościach ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Spór wokół niniejszych warzyw narasta z powodu praktyk hodowlanych, które stosuje się podczas uprawy szklarnianych warzyw i owoców. A jaka jest prawda? I czy nowalijki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne składniki odżywcze?

Nowalijki – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Nowalijki to nic innego, jak młode, wiosenne warzywa, które ukazują się po raz pierwszy w sezonie. Ich szybkie pojawienie się na sklepowych półkach spowodowane jest hodowaniem ich w specjalnych halach szklarnianych, które przez cały rok są w stanie zapewnić idealne warunki dla wzrostu warzyw i owoców.

Jakie warzywa możemy zaliczyć do nowalijek?

  • Sałatę masłową;
  • Rzodkiewki;
  • Młodą marchewkę;
  • Ogórki gruntowe,
  • Szczypiorek
  • Pomidory
  • Rzeżuchę;
  • Cebulkę dumkę;
  • Zieloną pietruszkę.

Nowalijki – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?

Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, warzywa hodowane w szklarni nie różnią się znacząco od tych, które uprawiane są na świeżym powietrzu. Niemniej jednak, mogą one odznaczać się obniżoną zawartością witaminy C lub bioflawonoidów (spowodowane jest to mniejszą ilością światła słonecznego).

Należy jednak pamiętać, że młode owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne składniki odżywcze.

Młoda rzodkiewka, dzięki zawartości siarki i błonnika pokarmowego, jest w stanie przyspieszyć naszą przemianę materii. Ogórek zielony może przyczynić się do usunięcia nadmiaru wody z organizmu. Sałata zawiera spore ilości chlorofilu o działaniu bakteriobójczym, a ponadto stanowi źródło przeciwutleniaczy. Pomidory są z kolei niezrównaną skarbnicą witamin (w tym witaminy C, E, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz witaminy K). Wraz z rozpoczęciem wiosny, do swojej diety warto również wprowadzić bogatą w witaminę C rzeżuchę, zieloną pietruszkę oraz cebulkę dymkę.

Nowalijki – czy mogą być dla nas szkodliwe?

Podczas hodowli warzyw szklarnianych stosuje się dużo sztucznych nawozów, które stanowią źródło niebezpiecznych związków azotu. Dlatego też, nie powinniśmy spożywać nowalijek w nadmiernych ilościach.

Nowalijki i hummus – czyli sposób na zdrowe śniadanie w kilka minut?

Zastanawiasz się jak przygotować pyszne i pożywne śniadanie w kilka minut? To proste! Wystarczy kawałek pełnoziarnistego chleba, Twój ulubiony hummus (np. z dynią i imbirem lub z wędzoną papryką i marchwią), liść młodej sałaty, rzodkiewka, pomidor i szczypiorek. Do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a w kilka chwil zyskasz energię na cały poranek. Pamiętaj również, aby warzywa i owoce stanowiły przynajmniej 1/3 talerza każdego z czterech kolejnych posiłków w ciągu dnia (drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji).

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *