Dieta białkowa wcale nie musi być niebezpieczna dla zdrowia. Dieta OXY bazuje na diecie Dukana, ale jest ulepszona, a tym samym bezpieczniejsza i nie tak szkodliwa dla zdrowia jak wcześniej wspomniana.
Zasady diety OXY:
Dieta trwa 3 tygodnie. Przez ten czas osoba odchudzająca się przechodzi przez 3 całkowicie różne etapy diety. Każda faza trwa po 7 dni. Każdy tydzień posiada inny jadłospis.
Tydzień 1 – spalanie tkanki tłuszczowej
Tydzień 2 – rozpoczęcie utrwalania efektów
Tydzień 3 – stabilizacja, której celem jest wykluczenie wystąpienia efektu jo-jo.
W pierwszej fazie posiłki składają się głównie z białka zwierzęcego. W fazie drugiej natomiast włączamy białko roślinne, w stosunku 50:50 do zwierzęcego. W ostatnim okresie – stabilizacji, nadal chudniesz. Ten etap diety składa się już z tłuszczów, białek i węglowodanów.
Podstawą kuracji jest shake, specjalnie dla tych, którzy lubią podjadać. Nazywany: sekretnym składnikiem diety OXY. Bazuje on na żurawinie, otrębach i kefirze. Odznacza się wysoką wartością odżywczą. Zadaniem napoju jest usuwanie toksyn z organizmu, poprawienie samopoczucia i oczyszczenie dróg moczowych.
Jakie efekty daje dieta OXY?
Po pierwsze, organizm nie jest narażony na skutki uboczne diety proteinowej, ponieważ wartości odżywcze są dostarczane organizmowi w postaci shake’a. Osoba odchudzająca się stopniowo traci na wadze, dzięki czemu efekt jo-jo jest praktycznie niemożliwy. Dodatkowo dieta oczyszcza organizm i poprawia wygląd skóry.
Z relacji osób będących na diecie wynika, że można schudnąć od kilku do kilkunastu kilogramów. Jeśli jesteśmy zadowoleni z rezultatów, po zakończeniu diety możemy wrócić do fazy drugiej i po tygodniu przejść do etapu trzeciego.
5 najlepszych przepisów w diecie OXY:
1. Pierś z indyka pieczona w folii z mozzarellą i mizerią.
Składniki: 180g piersi z kurczaka, 2 zielone ogórki, 50g sera mozzarella, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek
Wykonanie: Pierś z indyka należy umyć, po czym rozbić i posypać przyprawami. Na wierzch położyć mozzarellę i posypać ziołami. Piec w piekarniku w temperaturze 175oC przez 30 minut.
2. Łosoś pieczony z koperkiem i warzywami, sałatka z kiszonych ogórków.
Składniki: 150g łososia, 150g kalafiora, 150g brokułów, 2 ogórki kiszone, odrobina musztardy
Wykonanie: Łososia umyć, posypać przyprawami, posmarować musztardą i na koniec posypać koperkiem. Owinąć go w folię aluminiową. Piec w temperaturze 175oC od 20 do 30 minut. Warzywa należy ugotować na parze, natomiast kiszone ogórki pokroić w plasterki.
3. Razowe naleśniki ze szpinakiem.
Składniki: 1 jajko, 100ml mleka, 50g mąki, szpinak mrożony, otręby pszenne, jogurt naturalny – mały, czosnek, pieprz, sól, oregano, lubczyk
Wykonanie: Przygotuj ciasto naleśnikowe i upiecz je. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem. Szpinak rozmroź i podgrzej na patelni doprawiając wybranymi przyprawami.
4. Krem z groszku.
Składniki: zielony groszek – mrożony bądź świeży, jarzynka, ziemniaki, jogurt naturalny, razowa mąka
Wykonanie: Rozpuść kostkę rosołową i dodaj groszek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do groszku. Całość gotuj do momentu, aż groszek będzie miękki. Kolejno zmiksuj wszystko razem. Mąkę rozpuść w 100ml wody i zagęść tym krem.
5. Sałatka ze szpinakiem, awokado i kurczakiem.
Składniki: 200g szpinaku świeżego 100g awokado, 100g piersi z kurczaka, 1 plaster sera feta, 10 sztuk oliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, jarzynka, pieprz ziołowy
Wykonanie: Umyj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.