Jaki ocet powinniśmy wybrać? I jak przygotować pyszną, letnią sałatkę, która doskonale sprawdzi się podczas grilla z przyjaciółmi. Odpowiedzi na te pytania oraz kulinarnych inspiracji na letnie wieczory szukaj w dalszej części tekstu.
Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowej diety. Łatwa dostępność oraz niska cena świeżych warzyw i owoców pozwala nam na dokonywanie smacznych eksperymentów w kuchni. Jeśli chcesz sprawić, aby przygotowane przez Ciebie sałatki i surówki charakteryzowały się wyjątkowym smakiem, postaw na wybór octu na bazie owoców. Dzięki temu sprawisz, że każdy grill stanie się pyszną niespodzianką dla Ciebie i Twoich bliskich.
Jaki ocet wybrać do letniej sałatki?
Ocet nie jedno ma imię. Przekonasz się o tym, dodając go do letnich sałatek oraz przygotowywanych przez Ciebie surówek. Jaki masz wybór?
Po pierwsze: Ocet jabłkowy – wytwarzany w procesie naturalnej fermentacji, charakteryzuje się delikatnym owocowym smakiem i aromatem. Doskonale odnajduje się w roli dodatku do świeżych warzyw i owoców, jak i marynaty do mięs.
Po drugie: Ocet z malin – charakteryzuje się niską kwasowością i doskonałym smakiem polskich malin. Idealnie nadaje się do świeżych surówek z kapusty, jak również pełnych warzyw, letnich zup.
Po trzecie: Ocet z kwiatów jaśminowca – jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Dzięki niemu podkręcisz nie tylko smak letnich sałatek, ale również ryb i dań mięsnych.
Jeśli chcesz poznać inne smaki octu, które również doskonale sprawdzą się w roli dodatku do wyżej wymienionych dań, postaw na ocet z kwiatów bzu lub z płatków róży.
Jak przygotować przepyszną sałatkę z dodatkiem ulubionego octu?
Sałatka to wspaniała propozycja na letni obiad lub dodatek do grillowanej ryby. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na świeżą sałatkę, która z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 główki świeżej sałaty masłowej;
- około 30 g kiełków rzodkiewki;
- 1 papryki żółtej;
- 2 pomidorów malinowych;
- 1 ogórka zielonego;
- garści nasion słonecznika;
- łyżeczki wybranego octu (np. octu malinowego).
Jak przygotować sałatkę?
Krok I: Dokładnie opłucz liście sałaty, osusz je, a następnie porwij na mniejsze kawałki;
Krok II: Paprykę żółtą pokrój w cienkie paski i dodaj je do sałaty;
Krok III: Pomidory malinowe pokrój na 8 części i dodaj do pozostałych składników;
Krok IV: Ogórka zielonego dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie słupki;
Krok V: Do sałatki dodaj nasiona słonecznika oraz kiełki rzodkiewki, całość dopraw wybranym octem.
Życzymy Smacznego!