Ocet jabłkowy, malinowy i z kwiatów jaśminu, jako idealny dodatek do surówek i sałatek na grilla


Jaki ocet powinniśmy wybrać? I jak przygotować pyszną, letnią sałatkę, która doskonale  sprawdzi się podczas grilla z przyjaciółmi. Odpowiedzi na te pytania oraz kulinarnych inspiracji na letnie wieczory szukaj w dalszej części tekstu.

Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowej diety. Łatwa dostępność oraz niska cena świeżych warzyw i owoców pozwala nam na dokonywanie smacznych eksperymentów w kuchni. Jeśli chcesz sprawić, aby przygotowane przez Ciebie sałatki i surówki charakteryzowały się wyjątkowym smakiem, postaw na wybór octu na bazie owoców. Dzięki temu sprawisz, że każdy grill stanie się pyszną niespodzianką dla Ciebie i Twoich bliskich.

 

Jaki ocet wybrać do letniej sałatki?

 

Ocet nie jedno ma imię. Przekonasz się o tym, dodając go do letnich sałatek oraz przygotowywanych przez Ciebie surówek. Jaki masz wybór?

 

Po pierwsze: Ocet jabłkowy – wytwarzany w procesie naturalnej fermentacji, charakteryzuje się delikatnym owocowym smakiem i aromatem. Doskonale odnajduje się w roli dodatku do świeżych warzyw i owoców, jak i marynaty do mięs.

 

Po drugie: Ocet z malin – charakteryzuje się niską kwasowością i doskonałym smakiem polskich malin. Idealnie nadaje się do świeżych surówek z kapusty, jak również pełnych warzyw, letnich zup.

 

Po trzecie: Ocet z kwiatów jaśminowca – jest gęsty i niezwykle aromatyczny. Dzięki niemu podkręcisz nie tylko smak letnich sałatek, ale również ryb i dań mięsnych.

 

Jeśli chcesz poznać inne smaki octu, które również doskonale sprawdzą się w roli dodatku do wyżej wymienionych dań, postaw na ocet z kwiatów bzu lub z płatków róży.

 

Jak przygotować przepyszną sałatkę z dodatkiem ulubionego octu?

 

Sałatka to wspaniała propozycja na letni obiad lub dodatek do grillowanej ryby. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na świeżą sałatkę, która z pewnością przypadnie Ci do gustu!

 

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 główki świeżej sałaty masłowej;
  • około 30 g kiełków rzodkiewki;
  • 1 papryki żółtej;
  • 2 pomidorów malinowych;
  • 1 ogórka zielonego;
  • garści nasion słonecznika;
  • łyżeczki wybranego octu (np. octu malinowego).

 

Jak przygotować sałatkę?

Krok I: Dokładnie opłucz liście sałaty, osusz je, a następnie porwij na mniejsze kawałki;

Krok II: Paprykę żółtą pokrój w cienkie paski i dodaj je do sałaty;

Krok III: Pomidory malinowe pokrój na 8 części i dodaj do pozostałych składników;

Krok IV: Ogórka zielonego dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie słupki;

Krok V: Do sałatki dodaj nasiona słonecznika oraz kiełki rzodkiewki, całość dopraw wybranym octem.

 

Życzymy Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *