Ocet jabłkowy na odchudzanie? Przepis na domowy ocet jabłkowy


W ostatnich latach ocet jabłkowy cieszy się stale rosnąca popularnością. Coraz więcej mówi się o jego antybakteryjnych właściwościach a także pozytywnym oddziaływaniu na układ krążenia oraz procesy trawienne. Jego zwolennicy przypisują mu również właściwości przyczyniające się do redukcji tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie wspomagające odchudzanie. Sprawdźmy więc ile prawdy znajduje się w tym stwierdzeniu.

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest odmianą octu produkowaną na bazie jabłek. Pierwszy etap jego produkcji polega na dodaniu do zmiażdżonych owoców drożdży w wyniku czego następuje fermentacja cukrów i wytworzenie alkoholu. W kolejnym etapie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol do kwasu octowego, czyli podstawowego składnika octu jabłkowego. Finalny produkt  w swoim składzie zawiera także kwas mlekowy, pektyny, witaminę E i składniki mineralne. Posiada także charakterystyczny bursztynowy kolor i wyczuwalny owocowy aromat, który doskonale podkreśla smak sałatek, sosów i potraw mięsnych.

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Wyniki naukowych badań dowodzą, że regularne spożywanie octu jabłkowego może skutecznie wspomagać proces odchudzania. Wynika to w głównej mierze z jego właściwości, a mianowicie:

  • zdolności wpływu na poziom glukozy we krwi i obniżania poziomu insuliny
  • potęgowania uczucia sytości i w konsekwencji hamowania łaknienia
  • wspomagania procesu rozkładu tłuszczów i procesów trawiennych
  • pobudzania przemiany materii
  • wspomagania detoksykacji organizmu

Należy jednak mieć na uwadze fakt, że spożywanie octu jabłkowego jedynie w połączeniu  z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnym stylem życia przyniesie wymierne rezultaty w dążeniu do wymarzonej sylwetki.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy staje się coraz bardziej popularnym produktem i można kupić go w coraz większej ilości sklepów. Jeśli jednak mamy czas i ochotę, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie octu jabłkowego w domowym zaciszu.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, można użyć także skórek lub pulpy jabłkowej)
  • 4-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru

Pamiętaj, aby do przygotowania octu użyć jabłek ekologicznych lub takich, co do których masz pewność, że nie były pryskane nawozami lub traktowane innymi chemicznymi substancjami. W przeciwnym wypadku musisz liczyć się z tym, że fermentujący płyn może po prostu spleśnieć.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Krok I. Jabłka myjemy, usuwamy z nich pestki i ogonki a następnie kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe) i wkładamy do wyparzonego szklanego pojemnika, np. dużego słoika.

Krok II. Przygotowujemy zalewę: letnią wodę mieszamy z miodem lub cukrem (w stosunku 1 szklanka na 1 łyżeczkę miodu/cukru).

Krok III. Przygotowaną zalewą zalewamy jabłka w taki sposób, aby wszystkie owoce były w niej zanurzone.

Krok IV. Naczynie szczelnie przykrywamy papierem bądź lnianą/bawełnianą ściereczką i zostawiamy na ok. miesiąc w ciepłym miejscu.

Kiedy zaobserwujemy, że na szczycie naczynia przestanie pojawiać się piana, powstały ocet możemy przelać (najlepiej z użyciem gazy) do szklanych butelek.

Tak powstały ocet można przechowywać nawet kilka lat, najlepiej w chłodnym miejscu.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *