W ostatnich latach ocet jabłkowy cieszy się stale rosnąca popularnością. Coraz więcej mówi się o jego antybakteryjnych właściwościach a także pozytywnym oddziaływaniu na układ krążenia oraz procesy trawienne. Jego zwolennicy przypisują mu również właściwości przyczyniające się do redukcji tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie wspomagające odchudzanie. Sprawdźmy więc ile prawdy znajduje się w tym stwierdzeniu.
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest odmianą octu produkowaną na bazie jabłek. Pierwszy etap jego produkcji polega na dodaniu do zmiażdżonych owoców drożdży w wyniku czego następuje fermentacja cukrów i wytworzenie alkoholu. W kolejnym etapie bakterie fermentacji octowej fermentują alkohol do kwasu octowego, czyli podstawowego składnika octu jabłkowego. Finalny produkt w swoim składzie zawiera także kwas mlekowy, pektyny, witaminę E i składniki mineralne. Posiada także charakterystyczny bursztynowy kolor i wyczuwalny owocowy aromat, który doskonale podkreśla smak sałatek, sosów i potraw mięsnych.
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Wyniki naukowych badań dowodzą, że regularne spożywanie octu jabłkowego może skutecznie wspomagać proces odchudzania. Wynika to w głównej mierze z jego właściwości, a mianowicie:
- zdolności wpływu na poziom glukozy we krwi i obniżania poziomu insuliny
- potęgowania uczucia sytości i w konsekwencji hamowania łaknienia
- wspomagania procesu rozkładu tłuszczów i procesów trawiennych
- pobudzania przemiany materii
- wspomagania detoksykacji organizmu
Należy jednak mieć na uwadze fakt, że spożywanie octu jabłkowego jedynie w połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnym stylem życia przyniesie wymierne rezultaty w dążeniu do wymarzonej sylwetki.
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy staje się coraz bardziej popularnym produktem i można kupić go w coraz większej ilości sklepów. Jeśli jednak mamy czas i ochotę, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie octu jabłkowego w domowym zaciszu.
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, można użyć także skórek lub pulpy jabłkowej)
- 4-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru
Pamiętaj, aby do przygotowania octu użyć jabłek ekologicznych lub takich, co do których masz pewność, że nie były pryskane nawozami lub traktowane innymi chemicznymi substancjami. W przeciwnym wypadku musisz liczyć się z tym, że fermentujący płyn może po prostu spleśnieć.
Jak przygotować ocet jabłkowy?
Krok I. Jabłka myjemy, usuwamy z nich pestki i ogonki a następnie kroimy na małe kawałki (nie muszą być równe) i wkładamy do wyparzonego szklanego pojemnika, np. dużego słoika.
Krok II. Przygotowujemy zalewę: letnią wodę mieszamy z miodem lub cukrem (w stosunku 1 szklanka na 1 łyżeczkę miodu/cukru).
Krok III. Przygotowaną zalewą zalewamy jabłka w taki sposób, aby wszystkie owoce były w niej zanurzone.
Krok IV. Naczynie szczelnie przykrywamy papierem bądź lnianą/bawełnianą ściereczką i zostawiamy na ok. miesiąc w ciepłym miejscu.
Kiedy zaobserwujemy, że na szczycie naczynia przestanie pojawiać się piana, powstały ocet możemy przelać (najlepiej z użyciem gazy) do szklanych butelek.
Tak powstały ocet można przechowywać nawet kilka lat, najlepiej w chłodnym miejscu. No, chyba że nie chcesz go przygotowywać w pojedynkę. Gotowy ocet jabłkowy już na Ciebie czeka.