Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy to nie tylko popularny dodatek do wielu potraw, ale również naturalny konserwant. Powinien znaleźć się w każdym gospodarstwie domowym z uwagi na szereg pozytywnych dla zdrowia właściwości. Wspiera odchudzanie i może przyczynić się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Bez problemu kupisz go w dobrym sklepie oferującym zdrową żywność, a także przygotujesz samodzielnie w zaciszu domowym. Poznaj zalety i zastosowanie octu jabłkowego.

  • Co to jest ocet jabłkowy?
  • Co zawiera?
  • Właściwości octu jabłkowego
  • Ocet jabłkowy na odchudzanie?
  • Jak stosować?
  • Przepis na domowy ocet jabłkowy
Co to jest ocet jabłkowy?

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt wytwarzany z jabłek, drożdży, cukru oraz wody. Znany jest niemal od 5 tysięcy lat. To nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego o bardzo specyficznym, kwaśnym smaku i charakterystycznym zapachu. Posiada żółtawobrązowy kolor i jest lekko mętny. Dawniej stosowany w celu wzmocnienia odporności organizmu, oczyszczenia wątroby, pobudzenia krążenia krwi. Obecnie wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa, stanowi dodatek do wielu potraw, a także stosuje się go jako naturalny konserwant. Spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla zdrowia. Chętnie sięgają po niego osoby odchudzające się i dbające o szczupłą sylwetkę.

Ocet jabłkowy – co zawiera?

Dobroczynne właściwości octu jabłkowego są związane z dużą ilością różnych minerałów i witamin, które się w nim znajdują. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje beta-karoten. Jest on niezwykle ważny dla zdrowia komórek ludzkiego organizmu. To silny przeciwutleniacz, który pozwala neutralizować cząsteczki wolnych rodników. Beta-karoten znajdziemy również w marchewce, szpinaku i słodkich ziemniakach. Dlatego też warto dodawać ocet jabłkowy do warzywnych sałatek, aby wzmocnić działanie tej witaminy. Wodny roztwór kwasu octowego pozyskiwany z jabłek to także źródło boru. Jest to mikroelement odgrywający kluczową rolę w przyswajaniu wapnia i magnezu. Dzięki niemu możemy wzmocnić nasz układ kostny. Ocet jabłkowy wspiera odchudzanie, ponieważ zawiera enzymy ułatwiające trawienie oraz spore ilości błonnika w postaci pektyny. Dzięki temu spożywanie octu z jabłek może przyczynić się do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu i tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Co więcej, łyżka octu jabłkowego to zaledwie 3 kalorie. Jeśli cierpisz na niedobory żelaza, tym bardziej warto po niego sięgnąć. Minerał ten występuje w occie w łatwoprzyswajalnej formie. Oprócz wskazanych powyżej witamin i składników mineralnych ocet jabłkowy dostarcza naszemu organizmowi wartościowych węglowodanów i aminokwasów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.

Właściwości octu jabłkowego

Jakie są jego właściwości?

Właściwości octu jabłkowego są niezwykle wszechstronne. Może być on stosowany pomocniczo w procesie odchudzania, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie gospodarki insulinowej, a także przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi. Jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje rozwój wolnych rodników. Przyjmuje się, że regularne spożywanie octu może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Ocet jabłkowy odgrywa także ważną rolę w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Spowalnia proces wchłaniania cukrów z pożywienia. Dlatego też polecany jest osobom w stanie przedcukrzycowym i cierpiącym na zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Zaobserwowano także, że ocet wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Już w starożytności zauważono, że może on przyczyniać się do blokowania rozwoju chorobotwórczych patogenów. Dlatego też wykorzystywany jest do dezynfekcji różnego rodzaju powierzchni i narzędzi. Nie powinien być jednak stosowany w dużych stężeniach do odkażania skóry, ponieważ może działać drażniąco i uszkadzać jej komórki.

Ocet jabłkowy na odchudzanie?

Zdrowe odżywianie i odpowiednia ilość aktywności fizycznej to niezbędne elementy każdego procesu odchudzania. Nie ma złotego środka, ale istnieją produkty, które mogą nam pomóc zgubić zbędne kilogramy. Należy do nich m.in. ocet jabłkowy, który:
1. przyjmuje się, że picie na czczo wody z dodatkiem niewielkiej ilości octu jabłkowego może poprawić przemianę materii i ułatwić walkę z zaparciami.
2. dodany do dietetycznej potrawy zwiększy uczucie sytości.
3. dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, których może brakować, gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej.

Jak stosować?

Ocet jabłkowy stosowany zewnętrznie pozwoli nam zadbać o naszą urodę. Możemy przygotować z jego dodatkiem płukankę do włosów, która nada im blasku i witalności. Ocet wpłucze z kosmyków pozostałości obciążających kosmetyków oraz osadów z wody, co nada im niepowtarzalnej lekkości. Kwas octowy produkowany z jabłek posłuży nam również do zabezpieczenia żywności przed zepsuciem. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie go do płukania warzyw i owoców, co może zwiększyć ich trwałość. Dzięki niemu usuniemy również osady z kamienia na kafelkach i armaturze łazienkowej. Jeśli chodzi o wewnętrzne stosowanie octu, możemy przyjmować go w dwóch formach: w postaci płynu lub tabletek. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji octu i wody. Roztwór przeznaczony do picia, aby był bezpieczny dla naszego zdrowia, powinien być przygotowany z łyżki octu i szklanki przegotowanej wody. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie powinny stosować octu jabłkowego, ponieważ może on działać drażniąco na śluzówkę żołądka. Pamiętajmy również, że kwaśny odczyn wpływa negatywnie na szkliwo zębów. Dlatego też najlepiej pić roztwór na bazie octu jabłkowego przez słomkę.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy możemy przygotować bez większego wysiłku w domowym zaciszu. Jest to jednak proces czasochłonny. Do tego celu będzie nam potrzebny kilogram jabłek, 10 dag cukru, litr przegotowanej wody i 1 dag drożdży. Owoce należy umyć i pokroić, nie obierać ze skórki. Wodę rozrobić z cukrem i dodać pokruszone drożdże. Jabłka wrzucić do szklanego naczynia i zalać przygotowaną mieszanką. Przykryć ściereczką i dostawić w ciemne miejsce na około 10 dni. Mikstura wymaga codziennego mieszania. Po upływie wskazanego czasu należy przecedzić całość przez gazę i ponownie odstawić w ciemne miejsce, tym razem na około 45 dni. Gdy ocet jest gotowy, można rozlać go do szklanych butelek. Może gromadzić się w nich gaz. Należy wówczas lekko odkręcić nakrętki, aby miał on możliwość ujścia. Tak przygotowany ocet nadaje się do picia dopiero po rozcieńczeniu z wodą. Nie należy przekraczać zalecanej, dziennej dawki dla osoby dorosłej tj. maksymalnie 1-2 łyżek stołowych.

Ocet jabłkowy – podsumowanie

Właściwości octu jabłkowego są tak wszechstronne, że z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom zdrowego odżywiania. To produkt całkowicie naturalny, który wykazuje pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać o tym, by spożywać go dopiero po rozcieńczeniu z wodą i w bezpiecznych ilościach. Stosowany w nadmiarze, może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *