Ocet malinowy – właściwości i zastosowanie

Ocet malinowy to idealne zastępstwo dla typowego spirytusowego. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie tego drugiego na nasze zdrowie. Zawarty w nim kwas octowy powoduje m.in. niszczenie krwinek czerwonych, anemię, wrzody czy marskość wątroby. Z uwagi na to w sklepach obok tradycyjnego octu spirytusowego coraz częściej można spotkać octy kwiatowe, ziołowe, a także owocowe, takie jak ocet jabłkowy czy malinowy. Przyjrzyjmy się dokładniej temu ostatniemu.

ocet malinowy

Ocet malinowy – właściwości

Ocet malinowy to przede wszystkim skarbnica witaminy C. Z tego względu jego spożywanie ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz system odpornościowy.  Ponadto dostarcza on do organizmu cennych składników mineralnych, tj. wapń, żelazo, chrom czy magnez, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Niewątpliwą zaletą octu malinowego jest także fakt, że przyspiesza on procesy detoksykacyjne oraz sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Ocet malinowy – zastosowanie

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, ocet może być włączony do diety z powodzeniem. Sprzyja poprawnej pracy układu sercowo-naczyniowego, co jest szczególnie interesujące. Aktualnie zauważyć można coraz większy odsetek chorób tego układu.

Jak donosi Główny Urząd Statystyczny, w Polsce choroby serca stanowią ponad 50% zgonów każdego roku. Jest to zdecydowanie godne uwagi. Z tego powodu każdy, kto chcę wspomóc swoje zdrowie, powinien poszukiwać korzystnych rozwiązań. Takim właśnie jest ocet malinowy, który włączony do diety stanowi nie tylko korzystny, ale przede wszystkim naturalny element diety.

Jak stosować ocet malinowy?

Cechą wyróżniającą ocet malinowy spośród innych octów jest bez wątpienia jego wyjątkowy smak i aromat. Dodany do potraw uwalnia delikatny, ale wyczuwalny smak malin połączony z niską, półsłodką kwasowością.

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do:

  • sałatek (zwłaszcza tych z owocami, np. sałatki Waldorf)
  • marynat
  • mięs
  • warzyw
  • zup
  • sosów

Sprawdź ofertę sklepu ze zdrową żywnością, w którym to ocet cieszy się ogromną popularnością.

Jak widać, szerokie zastosowanie octu malinowego w połączeniu z jego właściwościami i wyjątkowymi walorami smakowymi sprawia, że jest on bez wątpienia produktem wartym włączenia do stałego menu.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1X08kVCfx0

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *