Ocet malinowy – właściwości i zastosowanie


W ostatnich latach coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie octu spirytusowego na nasze zdrowie. Zawarty w nim kwas octowy powoduje m.in. niszczenie krwinek czerwonych, anemię, wrzody czy marskość wątroby. Z uwagi na to w sklepach obok tradycyjnego octu spirytusowego coraz częściej można spotkać octy kwiatowe, ziołowe a także owocowe, takie jak ocet jabłkowy czy malinowy. Przyjrzyjmy się dokładniej temu ostatniemu.

 

Ocet malinowy – właściwości

Ocet malinowy to przede wszystkim skarbnica witaminy C. Z tego względu jego spożywanie ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz system odpornościowy.  Ponadto dostarcza on do organizmu cennych składników mineralnych, tj. wapń, żelazo, chrom czy magnez, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Niewątpliwą zaletą octu malinowego jest także fakt, że przyspiesza on procesy detoksykacyjne oraz sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Jak stosować ocet malinowy?

Cechą wyróżniającą ocet malinowy spośród innych octów jest bez wątpienia jego wyjątkowy smak i aromat. Dodany do potraw uwalnia delikatny, ale wyczuwalny smak malin połączony z niską, półsłodką kwasowością.

Ocet malinowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do:

  • sałatek (zwłaszcza tych z owocami, np. sałatki Waldorf)
  • marynat
  • mięs
  • warzyw
  • zup
  • sosów

 

Jak widać, szerokie zastosowanie octu malinowego w połączeniu z jego właściwościami i wyjątkowymi walorami smakowymi sprawia, że jest on bez wątpienia produktem wartym włączenia do stałego menu.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *