Ocet z owoców to bardzo dobra alternatywa dla typowego octu spirytusowego. Dziś polecamy Wam ocet malinowy, bowiem wrzesień to świetny czas, by przygotować taki ocet samodzielnie. Wciąż możemy kupić maliny – ich późniejszą odmianę – wsypać je do słoja (ok 1 kg na słój 3 litrowy), zalać wodą (można zmiksować), dodać 2 łyżki prawdziwego miodu, zamieszać. Słój odstawić na 3 tygodnie przykryty gazą zaciśniętą gumką recepturką. Co jakiś czas ocet mieszamy drewnianą łyżką.
Po 3 tyg. przecedzamy i zlewamy do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Infografika pokazuje jakie pozytywne właściwości dostarczy nam ten różowy ocet.
Jeśli nie masz możliwości lub ochoty, by przygotować taki ocet samodzielnie – możesz go kupić w przystępnej cenie w sklepie ze zdrową żywnością. Polecamy Ocet z malin Vivio.