Błonnik składa się z nasion babki płesznik (80%) i łupin babki jajowatej (20%). Łuski obu tych roślin pełnią ważną rolę w diecie, ponieważ wspomagają proces przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny i regulują poziom cukru we krwi. Jak działa każda z nich?
Babka płesznik posiada właściwości podobne do siemienia lnianego- pęcznieje w jelitach, wchłaniając toksyczne substancje, które dostają się do organizmu wraz z jedzeniem.
Babka płesznik reguluje pracę jelit, łagodzi objawy hemoroidów, reguluje poziom cukrów we krwi i pomaga w leczeniu łuszczycy i trądziku różowatego. Pomaga schudnąć i jest bezpieczna dla kobiet w ciąży.
Babka jajowata zawiera duże ilości naturalnego błonnika. Dzięki niemu łupina babki jajowatej wchłaniają duże ilości wody razem z toksynami. W dalszej kolejności babka jajowata pęcznieje i pomaga w usunięciu złogów w jelitach.
Dłuższe stosowanie babki jajowatej poprawia perystaltykę jelit.
Błonnik oczyszczający jest zalecany do stosowania osobom, które:
• Chcą oczyścić organizm z toksyn
• Zmagają się z problemem zaparć
• Maja wysoki poziom cholesterolu
• Odczuwają ogólne zmęczenie i znużenie
Jak stosować błonnik oczyszczający?
1-2 łyżeczek błonnika należy rozpuścić w szklance wody. Odczekać 5 minut, aż nasiona napęcznieją, wymieszać i wypić.
Błonnik można dodawać do wody, mleka, soku lub zupy.
Najlepiej przyjmować błonnik oczyszczający na 3 godziny przed posiłkiem i tuż po posiłku, ponieważ w ten sposób zwiększa uczucie sytości.
Nie powinno się przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia.