Jesień rozgościła się na dobre, a Ty na dobre myślisz o odchudzaniu? Sprawdź nasz przepis na jesienną, dietetyczną zupę z dyni, która wspaniale smakuje i ma niewiele kalorii. Ciesz się smakiem jesiennych warzyw i dbaj o swoją sylwetkę!
Jesienią szukamy inspiracji na ciekawy obiad wśród sezonowych produktów. Jednym z nich jest dynia.
Po dynię warto sięgać, kiedy jesteśmy na diecie. Dlaczego? Zawiera niewiele kalorii i jest bogata w białko, dlatego może z powodzeniem zastąpić w naszej diecie tłuste mięsa. Dynia zawiera też duże ilości błonnika, który usprawnia procesy trawienne i pomaga nam w odchudzaniu.
Napewno każdy z Was wie jak przygotować zupę krem z dyni, ale czy wiecie jak przygotować jej dietetyczną wersję? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Składniki:
• Mała dynia
• Czerwona papryka
• Świeży lub suszony tymianek
• Kostka rosołowa
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w bulionie. Dynia musi być ledwie zakryta bulionem, w przeciwnym razie zupa będzie za rzadka. Często mieszać. Dynia powinna przybrać konsystencję „papki”.
Do ugotowanej dyni dodać świeży tymianek i pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę. Doprawić do smaku. Gotować ok. 2 minut, po czym zmiksować blenderem. Następnie wrzucić pokrojoną w małą kostkę pierś kurczaka i gotować. Gdy pierś zmięknie przestać gotować.
Zupę doprawić papryką i tymiankiem- w ilości wedle upodobania.
Smacznego!