Jabłka to nie tylko smaczna, ale i zdrowa przekąska. Jabłka dostarczają witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju każdego organizmu, a jeśli jesteśmy akurat na diecie- tym bardziej warto po nie sięgać.
Jabłka zawierają pektyny, które oczyszczają jelita z trujących substancji i usprawniają pracę układu pokarmowego. Dlatego dietetycy zalecają sięganie po jabłka jak najczęściej- nawet codziennie!
Przepis na zapiekane jabłka to sposób na smaczną i zdrową przekąskę dla osób na diecie.
Składniki:
• 4 nieduże jabłka, np. Cortland
• 1 kromka chleba
• 8 łyżek żurawiny ze słoiczka
• 4 łyżki miodu
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 – 45 minut).
Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.
Smacznego!
A żurawinę, niezbędną do przygotowania zapiekanych jabłek z żurawiną znajdziecie w polecanym przez nas zdrowym sklepie: