Olej kokosowy – czy taki zdrowy jak się mówi? Sprawdź w artykule i znajdź przepis na ciasteczka z olejem kokosowym!

Zastanawiasz się czy znany i modny obecnie olej kokosowy jest zdrowy? Szukasz inspiracji do swojej kuchni? Chcesz upiec coś szybkiego, a jednocześnie smacznego, żeby posmakowało całej rodzinie? Dowiedz się, jakie właściwości posiada olej kokosowy i czy rzeczywiście jest tak zdrowy jak się mówi. Wypróbuj też przepis na ciasteczka z olejem kokosowym.

Olej kokosowy – modny i zdrowy…
Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosu, a w swoim składzie zawiera grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Stanowią one 90% składu oleju i choć powszechnie nie są one uznawane za zdrowe, jednak badacze wskazują, że spożywanie ich w małych ilościach może przynieść korzyści (1).

olej_kokosowy

MCT to tłuszcze, których metabolizm przebiega inaczej niż pozostałych tłuszczów. Po dostaniu się organizmu nie są zamieniane w tkankę tłuszczową, ale od razu przekształcane w energię i wykorzystywane do jej produkcji i przyśpieszenia tempa przemiany materii. W praktyce oznacza to, że zjedzenie posiłku z dodatkiem oleju kokosowego powoduje, że kalorie są szybciej spalane, co przeciwdziała nadwadze i otyłości (1).

Badania brazylijskich naukowców, opublikowane na łamach czasopisma potwierdzają, że olej kokosowy wpływa na utratę wagi i redukcję tkanki tłuszczowej. Przeprowadzili oni eksperyment, w którym wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie odżywiały się tak, jak do tej pory i dodatkowo spacerowały codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy (2).

Olej kokosowy – w kuchni i w kosmetyce
W kuchni oleju kokosowego używa się do smażenia i pieczenia w wysokiej temperaturze, jako śmietanki do kawy, do produkcji majonezu, a 1 łyżka oleju kokosowego przed każdym posiłkiem pomaga w trawieniu.
W kosmetyce olej kokosowy jest stosowany, jako balsam na skórę, do produkcji dezodorantów, do demakijażu, jako krem przeciw odparzeniom dla dzieci, na otarcia naskórka, jako krem do twarzy, dodatek do peeelingów, maseczek i balsamów i przeciwko rozstępom w czasie ciąży.

A Ty, używasz oleju kokosowego?
A może szukasz pomysłu na jego zastosowanie? Wypróbuj nasz przepis na ciasteczka!

ciastka_z_olejem_kokosowym

Ciasteczka z olejem kokosowym

Składniki
2 jajka
1/2 szklanki stopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
miąższ z jednej laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli (opcjonalnie)
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobinek czekoladowych

W misce wymieszać jajka z olejem kokosowym, cukrem, wanilią, cynamonem i solą. Dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać do momentu połączenia się składników. Dodać drobinki czekolady. Wymieszać.
Z ciasta formować kulki, układać na desce i delikatnie spłaszczać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej zostawić na noc).
Ciasteczka wykładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach ok. 7 – 9 minut.
Dobrze upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika mogą wyglądać jak niedopieczone, ale jest to prawidłowe, jeśli chcemy uzyskać miękkie ciastka. Po wystudzeniu ciasta stają się lekko twarde i zwarte. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w pokojowej temperaturze ok. tygodnia.

Smacznego!

1. The Journal of General and Applied Microbiology, 62/2016, s. 45.
2. S. Kappally, Coconut oil – a review of potential applications, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015, s. 35.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.