Olej konopny

Olej konopny posiada orzechowy, lekko korzenny smak. Jego kolor jest zielony i klarowny. Produkt wymaga przechowywania w lodówce.

Zaletą oleju konopnego jest to, że wspiera on naturalną odporność organizmu. Jego działanie przyczynia się do usunięcia szkodliwych toksyn z organizmu. W skład oleju wchodzi witamina K, która pełni szereg istotnych funkcji – odpowiada za krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, chroni przed osteoporozą i rozwojem nowotworów. Ponadto zawiera chlorofil pochodzący z nasion, który łagodzi i działa przeciwzapalnie.

STOSOWANIE

1 łyżka oleju konopnego dziennie. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce. W tradycyjnej polskiej kuchni, olej konopny stosuje się już od wielu lat,  jako dodatek do kasz, ziemniaków, gotowanych warzyw oraz do potraw na zimno.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *