Olej Sacha Inchi – właściwości i zastosowanie


Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I czym tak naprawdę jest? Odpowiedzi na te pytania oraz ciekawych informacji na temat oleju Sacha Inchi szukaj w dalszej części artykułu.

Olej Sacha Inchi (znany równiej jako Inca Inchi) jest produktem pozyskiwanym z orzechów rośliny Plukenetia Volubilis, która naturalnie występuje na terenach Ameryki Południowej. Chociaż niniejszy olej znany jest Europejczykom zaledwie od kilkunastu lat, jego niezwykłe właściwości zdrowotne były doceniane już przed wiekami przez plemiona starożytnych Inków. Stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i wykazuje silne właściwości nawilżające. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju Sacha Inchi?

SACHA INCHI – najważniejsze wartości odżywcze

W porównaniu do innych olejów o zastosowaniu kosmetycznym, Sacha Inchi może pochwalić się niezrównaną zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dogłębnie wnikają do wnętrza skóry, zapewniając jej silne nawilżenie. Dodatkowo, niniejszy produkt jest w stanie zapewnić nam sporą dawkę witaminy A oraz E.

SACHA INCHI – cenne właściwości kosmetyczne

Olej Sacha Inchi wykazuje szereg cennych właściwości, które zbawiennie wpływają na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.

Niniejszy produkt doskonale sprawdza się podczas pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i naczynkowej. Zawarte w nim oleje z grupy omega-3 i omega-6 wnikają w wewnętrzne partie skóry, pobudzając ją jednocześnie do produkcji kolagenu. Dodatkowo, olej ten jest w stanie wyrównać koloryt cery i usunąć widoczne przebarwienia (nawet wokół oczu). Wiele kobiet ceni sobie niniejszy produkt ze względu na jego pozytywny wpływ na zmniejszenie oznak cellulitu.

Olej Sacha Inchi jest również idealnym ratunkiem dla zniszczonych i suchych włosów. Regularne stosowanie tego oleju jest w stanie zapewnić włosom odpowiedni poziom nawilżenia i intensywny blask. Dodatkowo, stosowanie niniejszego produktu zapewnia włosom barierę ochronną przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Niezwykłe właściwości oleju Sacha Inchi są również doceniane przez grono kosmetyczek, które dbają o piękny wygląd naszych dłoni i paznokci. Okazuje się, że nawet niewielka ilość tego produktu jest w stanie w krótkim czasie wpłynąć na wzmocnienie i zapewnienie zdrowego wyglądu płytki paznokci. Ponadto, jego regularne stosowanie może przyczynić się do zmniejszenia widocznych przebarwień na dłoniach.

SACHA INCHI – zastosowanie

Niniejszy produkt z powodzeniem może stosowany być:

  • Przez wszystkie osoby dbające o zdrowy wygląd swojej skóry (w tym skóry trądzikowej);
  • Do łagodzenia objawów poparzenia słonecznego, poprzez głębokie nawilżenie i szybkie ukojenie zaczerwienionej skóry;
  • Do masażu (na przykład w celu złagodzenia objawów cellulitu oraz zmniejszenia widoczności rozstępów);
  • Do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu (stosowanie niniejszego produktu może przyczynić się do zmniejszenia widoczności delikatnych zmarszczek);
  • Do pielęgnacji włosów zmęczonych częstą stylizacją i farbowaniem;
  • W celach leczniczych (na przykład w przypadku zadrapań skóry, stanów zapalnych, a nawet zmian łuszczycowych).

Uwaga! Przed zastosowaniem niniejszego produktu na skórę dotkniętą zmianami zapalnymi, łuszczycą lub egzemą, zasięgnij opinii w gabinecie dermatologa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *