Olej słonecznikowy – co warto o nim wiedzieć?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywa? I czy możemy zastosować go do pielęgnacji naszej skóry oraz włosów? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat oleju słonecznikowego znajdziesz w dalszej części tekstu.

Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków produktów do smażenia. Niemniej jednak, oprócz zastosowania w kuchni, niniejszy produkt doskonale sprawdza się również podczas pielęgnacji zmęczonej skóry oraz włosów. Dodatkowo, okazuje się, że olej słonecznikowy stanowi niezrównaną skarbnicę witaminy E, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego oleju?

Olej słonecznikowy – jakie wartości w sobie skrywa?

Olej słonecznikowy charakteryzuje się bogatą zawartością kwasów tłuszczowych z grupy omega3 i omega6. Niestety, ich proporcje są niekorzystne dla naszego zdrowia. Udział kwasów tłuszczowych z grupy omega6 wynosi około 60%, natomiast kwasów tłuszczowych z grupy omega3 wynosi zaledwie 0,5%, podczas gdy prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych z grupy omega3 i omega6 powinien wynosić 1:5. Niemniej jednak, warto zwrócić uwagę na fakt, iż spośród pozostałych olejów roślinnych, to właśnie ten słonecznikowy wyróżnia się największą zawartością witaminy E (nazywanej witaminą młodości).

Olej słonecznikowy rafinowany, czy nierafinowany?

W sklepach bez trudu znajdziemy olej słonecznikowy. Niemniej jednak, podczas dokonywania zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy kupowany przez nas produkt jest rafinowany, czy nierafinowany. Rafinowany olej słonecznikowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia przy udziale wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Taki produkt pozbawiony jest większości dobroczynnych składników. Olej słonecznikowy nierafinowany otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno. To właśnie ten olej charakteryzuje się bogatą zawartością witaminy E i cennych kwasów tłuszczowych. Niniejszy produkt poznasz po jego jasnożółtej barwie.

Olej słonecznikowy – właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Za sprawą bogatej zawartości fitosteroli roślinnych, olej słonecznikowy pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Aby pozytywny efekt spożywania fitosteroli był przez nas odczuwalny, nie powinniśmy spożywać ich w dawce przekraczającej 3 gramy dziennie.

Niemniej jednak, zmniejszenie wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, to nie jedyne zalety oleju słonecznikowego. Okazuje się, że niniejszy produkt doskonale nadaje się do pielęgnacji zniszczonych włosów. Wszystko to dzięki niezrównanej dawce witaminy E, która dogłębnie wnika w strukturę włosa, zapewniając jego skuteczną odbudowę. Dodatkowo, olej słonecznikowy może posłużyć nam do nawilżania przesuszonej skóry oraz zapewniać przyjemną aromaterapię podczas relaksacyjnego masażu całego ciała.

Olej słonecznikowy – zastosowanie nie tylko w kuchni

Chociaż przez większość z nas olej słonecznikowy wykorzystywany jest do smażenia, ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych podatnych na działanie wysokiej temperatury, nie powinniśmy tego robić. Okazuje się bowiem, że w temperaturze powyżej 1000C, olej słonecznikowy zaczyna rozkładać się na szkodliwe dla organizmu człowieka związki. W związku z tym, olej słonecznikowy warto wykorzystywać do przyrządzania aromatycznych sosów sałatkowych, a nie do przyrządzania dań na ciepło. Niemniej jednak, ze względu na niewątpliwe właściwości kosmetyczne, niniejszy produkt bez przeszkód możemy stosować podczas zabiegu olejowania włosów, dzięki któremu pozbędziemy się uporczywego problemu rozdwojonych i suchych końcówek.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.