Olej z czarnuszki – właściwości

Czarnuszka to drobne nasionka, które kryją w sobie wielką moc. Możemy kupić ją w formie nasion właśnie i pod postacią oleju. Nasionka świetnie nadadzą się do posypania kanapek, do pieczenia chleba, bułeczek, jak również do różnego rodzaju sałatek. Olej z kolei stosujemy tylko na zimno. Olej z czarnuszki NIE służy do smażenia. Należy go spożywać bez podgrzewania. Ma dość mocny intensywny smak, więc nie każdemu przypadnie do gustu, ale można się do tego smaku przyzwyczaić. Dlatego zacznij od bardzo małych ilości. Możesz mieszać go na początku ze zwykłym olejem, z czymś słonym, słodkim (miodem), pikantnym. Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?
Na poniższej grafice zawarliśmy podstawowe i najważniejsze właściwości oleju.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *