Olej z pestek winogron ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny.
Właściwości
- Niezwykle niska zawartość tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych.
- Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego.
- Stanowi niezwykle bogate źródło witaminy E.
- Cechuje go wysoka zawartość witaminy K.
- Zawiera również flawonoidy, witaminy A i B6, minerały i lecytynę.
- Łagodzi kłopoty z poszerzonymi, pękającymi naczynkami krwionośnymi i skłonnością do zaczerwienień.
Stosowanie
Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw – potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich właściwości smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.