Oleje roślinne – co warto o nich wiedzieć i jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Oleje roślinne zajmują ważne miejsce w codziennej diecie człowieka. Spożywane we właściwy sposób, w towarzystwie świeżych warzyw i owoców, są w stanie zapewnić nam dobre zdrowie i samopoczucie na długie lata. Niemniej jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, które oleje roślinne są dla nas najcenniejsze? Do czego możemy wykorzystać olej lniany? I co powinniśmy wiedzieć na temat oleju kokosowego? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące olejów roślinnych znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się

Olej rzepakowy – skarbnica cennych witamin i kwasów tłuszczowych?

Nierafinowany olej rzepakowy to niezwykłe źródło cennych dla naszego zdrowia witamin (w tym witaminy A, E oraz K). Dodatkowo, dzięki sporej zawartości cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3, niniejszy składnik może doskonale wpłynąć zarówno na ochronę naszego układu sercowo-naczyniowego, jak i stan skóry, czy prawidłowe funkcjonowanie nerek. Co ważne, w oleju rzepakowym znajdziemy odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Niemniej jednak, należy pamiętać, że aby wyciągnąć z niniejszego produktu wszystko to co najlepsze, należy go spożywać w formie na zimno (np. jako dodatek do sałatek lub koktajli warzywnych). Jeśli chcemy wykorzystać olej rzepakowy do smażenia powinniśmy wybrać produkt rafinowany.

Oliwa z oliwek – czy jest w stanie ochronić nasze zdrowie?

Oliwa z oliwek stanowi jeden z najważniejszych składników diety śródziemnomorskiej, która doskonale wpływa na poprawę naszego zdrowia, a przy tym ochronę układu krążenia przed ryzykiem wystąpienia miażdżycy w przyszłości. Jeśli pragniemy cieszyć się jej cennymi właściwościami, powinniśmy wybrać oliwę extra vergine. Oprócz cennych dla naszego zdrowia i urody witamin (witaminy A, D, E, oraz K), niniejszy produkt zawiera w sobie, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto również wiedzieć, że oliwa z oliwek doskonale sprawdza się  nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji naszych włosów, skóry i paznokci.

Olej lniany – jak wykorzystać go w naszej kuchni?

Produkowany z nasion lnu olej jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnością fizyczną są w stanie wpłynąć na znaczące obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Dodatkowo, olej ten jest bogaty w witaminę E (nazywaną witaminą młodości). Niniejszy produkt bez przeszkód możemy wykorzystać w naszej kuchni jako dodatek do sałatek lub koktajli warzywnych. Należy jednak pamiętać, aby nie poddawać go działaniu wysokiej temperatury.

Olej kokosowy – jak wpływa na nasze zdrowie i urodę?

Olej kokosowy, stanowiący doskonałe źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, może pozytywnie wpłynąć zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę. Nierafinowany produkt doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania sałatek owocowych lub zimnych deserów. Oleju kokosowego nie powinniśmy jednak używać do przygotowywania gorących potraw, a przede wszystkim do smażenia. Warto również wiedzieć, że produkt ten świetnie sprawdza się zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów.

Olej konopny – co warto wiedzieć na jego temat?

Tłoczony na zimno olej konopny (podobnie jak inne oleje roślinne) jest wspaniałym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zarówno naszą odporność, jak i układ krążenia. Co ważne, produkt ten jest również cennym źródłem witamin u minerałów, takich jak:

  • Witamina A – wpływająca na poprawę wzroku oraz wzmocnienie skóry;
  • Witaminy z grupy B – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
  • Witamina E – wpływająca na poprawę elastyczności w obrębie naczyń krwionośnych;
  • Witamina K – wykazująca właściwości przeciwzapalne.

Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu minerały takie jak: cynk, wapń, magnez oraz fosfor. Olej konopny możemy wykorzystać zarówno w celach pielęgnacyjnych, jak i w naszej kuchni (jako dodatek do zimnych potraw).

Podsumowanie

Oleje roślinne stanowią cenny składnik zdrowej diety. Stosowane w odpowiedni sposób zapewnią nam nie tylko dobre zdrowie, ale również odżywią naszą skórę oraz włosy.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *