Oliwki – co warto o nich wiedzieć?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wprowadzić je do naszej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat oliwek znajdziesz w dalszej części tekstu.

Oliwki bez wątpienia kojarzą nam się z obfitującą w warzywa oraz ryby morskie kuchnią śródziemnomorską. Nic w tym dziwnego, albowiem to właśnie na terenie Grecji, Włoch, czy Hiszpanii, znajdziemy najwięcej upraw drzew oliwnych, których owoce cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Niemniej jednak, oliwki to coś znacznie więcej niż pyszny dodatek do sałatki, czy do pizzy. Okazuje się, że skrywają one w sobie szereg cennych wartości odżywczych, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Oliwki – wartości odżywcze

Mimo niskiej wartości kalorycznej (zaledwie 125 kalorii na 100 gramów), oliwki zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy;
  • Wartościowe minerały, w tym: potas, sód, wapń, magnez, fosfor i żelazo;
  • Niezbędne witaminy, w tym: witaminę A i E oraz witaminy z grupy B.

Ponadto, okazuje się, iż oliwki stanowią dobre źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.

Oliwki – poznaj ich najważniejsze właściwości zdrowotne

Wprowadzenie oliwek do swojej codziennej diety może wywierać wysoce korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród najcenniejszych właściwości zdrowotnych niniejszych owoców bez wątpienia możemy wyróżnić:

  • Wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz glukozy we krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka wstąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy w przyszłości;
  • Wpływ na obniżenie wartości ciśnienia krwi;
  • Wpływ na zmniejszenie częstotliwości występowania migren oraz obniżenie intensywności ataków migrenowych;
  • Wpływ na opóźnienie procesów starzenia się organizmu, za sprawą zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed powstawaniem wolnych rodników;
  • Wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu piersi u kobiet;
  • Wpływ na wspomożenie funkcjonowania układu pokarmowego, w tym na przyspieszenie procesów przemiany materii;
  • Wpływ na wspomożenie odporności organizmu na działanie szkodliwych bakterii oraz wirusów.

Okazuje się również, że częste spożywanie oliwek może powodować zwiększenie poziomu serotoniny w naszym organizmie, a tym samym chronić nas przed wystąpieniem depresji, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Czarne, zielone, fioletowe – czym oprócz koloru różnią się oliwki?

Niezależnie od koloru, oliwki stanowią tę samą odmianę owocu. Ich barwa uzależniona jest od okresu dojrzewania, w którym zostały zebrane. Zielone oliwki są najmłodsze i charakteryzują się lekko gorzkawym smakiem. W późniejszej fazie wzrostu zbierane są oliwki brązowe (o lekko fioletowym zabarwieniu). Czarne oliwki są najbardziej dojrzałe.

Jakie oliwki możemy kupić w sklepie?

W polskich sklepach możemy kupić najczęściej oliwki w formie kiszonej. Stanowią one zarówno dobre źródło witamin i minerałów zawartych w niniejszych owocach, jak również łączą w sobie prozdrowotne właściwości kiszonki. Czarne oliwki, które dostępne są na półkach sklepowych, nie są oznaką dojrzałości, a najczęściej stanowią one młode oliwki, które zostały poddane przez producenta procesom utleniania.

Jak wykorzystać oliwki w naszej kuchni?

Oliwki znajdują szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Stanowią one doskonały dodatek do sera, mięs, kanapek, świeżych sałatek, jak i makaronów. Ponadto, oliwki to idealna propozycja przekąski między posiłkami. Wystarczy dodać do nich odrobinę świeżych pomidorów, kilka kawałów koziego sera oraz kiełków brokułu, aby w zaledwie kilka chwil stworzyć przepyszny i pełnowartościowy posiłek.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.