Orzechy brazylijskie są nasionami z drzewa nazywanego orzesznicą wyniosłą. Posiada ono owoce w formie twardych orzechów, w których znajdują się nasiona, nazywane orzechami brazylijskimi.
W Brazylii orzechy nazywane są „złotem brazylijskim”. Rosną głównie w lasach deszczowych w dorzeczu Amazonki. Są tym bardziej wartościowe, że nie można ich uprawiać i występują tylko w dzikich lasach Amazonii.
Orzechy brazylijskie posiadają łagodny smak i ciekawą konsystencję, dzięki dużej zawartości tłuszczów. Już dwa orzechy dziennie wystarczą, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie organizmu na selen. Mogą stanowić przekąskę na każdy dzień.
A Ty, jesz orzechy brazylijskie?
Jeśli nie wiesz w jak je przemycić do codziennych posiłków wypróbuj przepis na domowe musli z ich dodatkiem.
Domowe musli z orzechami brazylijskimi i rodzynkami
Składniki:
250 g płatków owsianych
200 g płatków żytnich
50 g siemienia lnianego
100 g rodzynek
100 g wiórków kokosowych
50 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych jabłek
50 g orzechów brazylijskich + do posypania
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i wymieszać łyżką. Przesypać do dużego, szklanego słoika. Porcję musli podawać z jogurtem naturalnym lub z kefirem na śniadanie. Posypywać orzechami brazylijskimi.