Orzechy laskowe – poznaj ich właściwości zdrowotne i dowiedz się dlaczego warto je jeść?

Jakie są ich najcenniejsze wartości odżywcze? I dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne informacje na temat orzechów laskowych znajdziesz w dalszej części artykułu.

Orzechy laskowe są nam bardzo dobrze znane. Stanowią one częsty dodatek do czekolady lub świątecznych ciast. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości zdrowotne skrywają w sobie te smaczne orzechy. Ten wyjątkowy owoc leszczyny charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Co jeszcze powinniśmy o nich wiedzieć?

Orzechy laskowe – poznaj ich najważniejsze wartości odżywcze

Orzechy laskowe stanowią nie tylko bogate źródło energii, ale również cennych wartości odżywczych. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy: około 628 kalorii, bisko 15 gramów białka, około 60 gramów tłuszczu, 16,7 gramów węglowodanów i aż 9,7 grama błonnika. Ponadto, w orzechach laskowych znajdują się:

Niezbędne witaminy, w tym:

  • Witamina A;
  • Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna);
  • Witamina C;
  • Witamina E;
  • Witamina K.

Wartościowe minerały, w tym:

  • Cynk;
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Potas;
  • Wapń;
  • Żelazo.

Dodatkowo, regularne spożywanie orzechów laskowych jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwasy tłuszczowe, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe (około 4,5g/100g), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (około 45,7g/100g) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (około 8g/100g).

 

Orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy laskowe wykazują wiele właściwości, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że ich regularne spożywanie może przyczynić się do wsparcia układu sercowo-naczyniowego poprzez redukcję nadciśnienia i zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz zakrzepów. Dodatkowo, za sprawą zawartości witaminy E, niniejsze orzechy mogą stanowić skuteczny środek na potencję. Natomiast witaminy z grupy B, przyczyniają się do wsparcia układu nerwowego, a tym samym usprawnienia naszych zdolności do koncentracji i odporności na stres. Warto również wspomnieć, iż orzechy laskowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=15), dlatego też bez przeszkód mogą po nie sięgać osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Orzechy laskowe – zastosowanie w kuchni

Orzechy laskowe to doskonały dodatek zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Dodatkowo, podczas przyrządzania pełnych warzyw i owoców sałatek z powodzeniem sprawdzić się może olej z orzechów laskowych, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Należy jednak pamiętać, aby spożywać go wyłącznie w surowej formie!

Orzechy laskowe – alergia

Zarówno leszczyna w okresie kwitnienia, jak i same orzechy laskowe, stanowią częstą przyczynę alergii. Dlatego też, szczególną ostrożnością w ich spożywaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z alergią wziewną na brzozę (reakcja krzyżowa). Natomiast całkowicie wykluczyć je ze swojej diety powinny te osoby, u których stwierdzono alergię pokarmową na niniejszy składnik.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.