Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są obowiązkowym składnikiem diety, ze względu na wysoką zawartość wysokowartościowego białka (aż 15%). Na tle innych orzechów wyróżniają się także zawartością (jako jedną z najwyższych) kwasów tłuszczowych.

  • posiadają właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne
  • zalecane zwłaszcza kobietom w ciąży, z uwagi na zawartości kwasu foliowego i witaminy B6
  • są bogate w antyoksydanty
  • są bogate w białko
  • są też źródłem witamin E, B6 i folianów
  • zawierają eliksir młodości, czyli koenzym Q10
  • mogą uzupełniać dietę wegetariańską

Stosowanie

Można stosować jako zdrowa i pożywna przekąska, dodatek do deserów, orzechowych kremów, dań oraz sosów. Do maseczek peelingujących na twarz, a także maski do włosów. Wykorzystać można również do wyrobu nalewki orzechowej.

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *