W otrębach tkwi przede wszystkim moc naturalnego błonnika, który usprawnia procesy trawienne i pracę jelit. Ciasteczka otrębowe to idealne rozwiązanie, jeśli chcemy uzupełnić swoją dietę o cenny błonnik.Porcja wystarcza na przygotowanie ok. 12 dużych ciastek, które z powodzeniem można zabierać do pracy i szkoły, czy po prostu zjeść je przy kawie z koleżanką.
Czego potrzebujemy?
- 80 g otrębów
- 60 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 30 g wiórek kokosowych
- 20 g masła
- aromat migdałowy
- 45 g miodu
- 1 jajko
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki karobu
Jak to zrobić?
Wykonanie ciasteczek jest dziecinnie proste!
Do miski przesypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy je. Następnie dodajemy jogurt, masło tuż po roztopieniu i roztrzepane wcześniej jajko.
Na sam koniec dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i całość masy mieszamy dokładnie łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy ciastka na kształt małych, spłaszczonych placuszków.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciastka pieczemy 25 min. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnego pojemnika.