Otrębowe ciasteczka z kokosem – mniaaam!

W otrębach tkwi przede wszystkim moc naturalnego błonnika, który usprawnia procesy trawienne i pracę jelit. Ciasteczka otrębowe to idealne rozwiązanie, jeśli chcemy uzupełnić swoją dietę o cenny błonnik.Porcja wystarcza na przygotowanie ok. 12 dużych ciastek, które z powodzeniem można zabierać do pracy i szkoły, czy po prostu zjeść je przy kawie z koleżanką.

Czego potrzebujemy?

  • 80 g otrębów
  • 60 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 20 g masła
  • aromat migdałowy
  • 45 g miodu
  • 1 jajko
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki karobu

Jak to zrobić?

Wykonanie ciasteczek jest dziecinnie proste!

Do miski przesypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy je. Następnie dodajemy jogurt, masło tuż po roztopieniu i roztrzepane wcześniej jajko.

Na sam koniec dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i całość masy mieszamy dokładnie łyżką.

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy ciastka na kształt małych, spłaszczonych placuszków.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciastka pieczemy 25 min. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnego pojemnika.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.