Jesień to pora zbierania plonów z przydomowych ogródków i z działek. To, co wyrosło latem trafia teraz do spiżarni. Dni stają się coraz krótsze, ale warto poświęcić czas, by przygotować coś pysznego z jesiennych warzyw i owoców.
Jesień – czas zbiorów
Jesień to okres zbiorów, kiedy do domowych spiżarni wkładamy warzywa i owoce, uprawiane przez całe lato. W tym czasie w naszej kuchni często goszczą sezonowe produkty, takie jak: warzywa dyniowate (dynie, cukinie, patisony). Jesienne warzywa to też: bakłażany, pomidory, papryka, kapusta, warzywa korzeniowe, takie jak pietruszka, marchewka, buraki, a także brukselka, a z owoców: śliwki, gruszki i jabłka.
Warto wprowadzić warzywa i owoce do swojej diety, ponieważ dostarczają cennych witamin, np. bakłażan zawiera duże ilości witaminy A i C i witamin z grupy B. Z kolei brukselka to dobre źródło karotenu, wapnia, magnezu, potasu i witaminy K. Jest to dobry dodatek do dań obiadowych.
Wiele jesiennych warzyw i owoców nadaje się do przyrządzania przetworów i marynat. Zbierane jesienią jabłka i gruszki są bazą do powideł, dżemów, kompotów i marynat.
Nie wiesz do czego wykorzystać zebrane jesienią produkty? Wypróbuj przepis na dżem gruszkowy.
Dżem gruszkowy
Składniki
2, 5 kg gruszek
500 g cukru, np. ksylitolu (do kupienia tutaj)
3 winne jabłka
Sok wyciśnięty z dwóch cytryn i starta na drobnej tarce skórka
1 łyżka startego imbiru
Gruszki i jabłka obrać, pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do dużego garnka, wsypać cukier i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i starty imbir. Wymieszać, odstawić na 10 minut. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny (lub do uzyskania konsystencji, która będzie odpowiadać), mieszając od czasu do czasu. Kiedy dżem zgęstnieje mieszać cały czas, żeby się nie przypalił. Gotowy przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, obrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną. Następnie pasteryzować.