Owsianka to najpopularniejsze danie na śniadanie. Lubią ją wszyscy, i starsi i młodsi. Chętnie sięgamy po owsianki na słodko, owocowo, ale też po te pikantne. Poniżej znajdziesz kilka przepisów i pomysłów na owsianki, które możesz przygotować wcześniej, lub takie, które można zabrać do szkoły/pracy na drugie śniadanie.
Owsianka z chrupiącymi dodatkami – czyli taka, która zwiastuje jesień, która powoli unosi się w powietrzu.
Do jej wykonania potrzebujecie:
- płatki owsiane,
- mleko lub wodę,
- coś do posłodzenia
- oraz dodatki: u nas nutadella, chipsy jabłkowe, orzechy macadamia oraz jagody goji i chipsy kokosowe.
Płatki gotujecie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, na wodzie lub mleku z dodatkiem słodzidła: miód, ksylitol, erytrytol – co lubicie. Następnie dekorujecie dodatkami – polecamy te, które są w naszym przepisie!
Połączenie smaków przypomina już delikatne nuty jesienne – chrupiące wiórki kokosowe, jagody goji oraz chipsy jabłkowe oraz orzechy macadamia zanurzone w czekoladzie.
Owsianka kokosowa. Do jej wykonania potrzebujecie podstawowych składników:
- płatki owsiane,
- mleko,
- coś do posłodzenia – u nas miód,
- dowolne dodatki – np. krem kokosowy – CocoSpread oraz chipsy kokosowe i jagody goji.
Owsiankę można przygotować ekspresowo, nawet jeśli jesteśmy w porannym pośpiechu. Połączyć mleko, płatki oraz dodać łyżeczkę miodu i wstawić do mikrofali lub na gaz. Gdy płatki wchłoną wszystkie płyny można przejść do dodatków. Udekorować ulubionymi pestkami lub owocami i jest gotowe do spożycia. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło, więc można śmiało zapakować na wynos, lub zjeść póki ciepłe w domu!
Owsianka warstwowa z budyniem – przepis na nocną owsiankę – którą przygotujecie dzień wcześniej.
Pierwsza warstwa:
- płatki owsiane,
- kakao,
- nasiona chia,
- mleko krowie/roślinne lub woda.
Druga warstwa:
- budyń w proszku bez cukru,
- mlek,
- wiórki kokosowe.
Dodatki:
- orkisz ekspandowany,
- ulubione owoce.
Płatki owsiane gotujemy z dodatkiem kakao i nasion chia na wodzie lub mleku. Przekładamy do pojemniczka i przygotowujemy druga warstwę. 15 g budyniu na 100g mleka, przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i ulubione słodzidło i znów przekładamy do pojemniczka. Na górę dodajemy ulubione dodatki, np. maliny, borówki i orkisz ekspandowany. Smakuje wyśmienicie. Szybkie i pożywne śniadanie, które nasyci odpowiednio długo oraz zaspokoi ochotę na słodkie. Co lepsze, nawet jeśli rano zaśpicie – wasze śniadanie będzie już gotowe!
Owsianka sezamowa z cynamonem – rozgrzewające jesienne smaki, w sam raz na chłodną pogodę. Potrzebujecie
- mleka,
- płatków owsianych miodu – jako bazy,
- oraz dodatków: cynamon, jagody goji, tahini (pasta sezamowa) i suszone banany.
Takie połączenie smaków przywołuje jesienne klimaty, ale także przysparza słodyczy – przez obecność jagód i miodu, a dzięki chipsom bananowym – jest wspaniale chrupka. Do tego unoszący się aromat cynamonu połączony z tahini i jesienna aura gotowa…