Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! I choć dla wielu z nas to dzień odstępstwa od zdrowiej diety, my proponujemy przygotowanie pączków w nieco odchudzonej odsłonie. Jak przygotować pączki na parze? I czy przyrządzenie niniejszych smakołyków w wegańskiej odsłonie w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować gotowane pączki z nadzieniem;
- Jak przygotować pączki w wegańskiej odsłonie.
Jak przygotować gotowane pączki z nadzieniem?
Pączki z dżemem to bez wątpienia klasyczna forma deseru na tłusty czwartek. Niemniej jednak, jeśli chcesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem bez obaw o wyrzuty sumienia, zapoznaj się z poniższą propozycją.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 315 g mąki orkiszowej (najlepiej typu 750);
- 100 g roztopionego masła sklarowanego (lub oleju kokosowego);
- 35 g świeżych drożdży;
- 2 jajek (rozmiar M);
- 3 łyżeczek cukru trzcinowego;
- 100 ml mleka kokosowego (lub tradycyjnego mleka);
- Szczypty soli;
- 1 słoiczka dżemu truskawkowego (lub wybranych powideł);
- 3 łyżeczek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: drożdże (w temperaturze pokojowej), cukier trzcinowy, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Następnie, przykryj miksturę ściereczką i odczekaj około 10-15 minut;
Krok II: Do większej miski przesyp: mąkę, cukier oraz sól. Następnie, dodaj pozostałą część mleka, wyrośnięty rozczyn oraz jajka i wybrany tłuszcz;
Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut, a następnie pozostaw je do wyrośnięcia na około 60 minut;
Krok IV: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż je na blat, uderz pięścią, a następnie ponownie zacznij wyrabiać przez około 5 minut;
Krok V: Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, a następnie (przy pomocy szklanki o średnicy około 8 cm) wykrój kółka;
Krok VI: Na środku wykrojonego ciasta ułóż niewielką łyżeczkę dżemu (lub wybranych powideł), a następnie sklej rogi ciasta i uformuj kulkę;
Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej przygotowane pączki;
Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 50-60oC;
Krok IX: Do metalowej miski (lub naczynia żaroodpornego) wlej wodę i ułóż ją na kratce (na najniższym poziomie piekarnika);
Krok X: Włóż blachę do piekarnika z gorącą wodą i garuj pączki przez około 10-15 minut;
Krok XI: Do dużego garnka nalej około 300-500 ml wody;
Krok XII: Na garnku ułóż gazę lub lnianą ścierkę i obwiąż ją dokładnie sznurkiem;
Krok XIII: Kiedy woda zacznie wrzeć, ułóż pączki na gazie, nakryj je metalową miską i gotuj na parze przez około 5 minut;
Krok XIV: Gotowe pączki odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem.
Jak przygotować pączki w wegańskiej odsłonie?
Kuchnia wegańska cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego też, w niniejszym poradniku nie mogło zabraknąć przepisu na pączki bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jakich składników potrzebujesz?
- 250 ml ciepłego mleka sojowego;
- 35 g świeżych drożdży;
- 50 g cukru trzcinowego;
- 180 g tofu;
- 500 g mąki pszennej;
- 4 łyżek oleju rzepakowego;
- 1 łyżki spirytusu;
- 1 łyżki wybranych powideł (lub dżemu);
- Cukru pudru do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: drożdże (w temperaturze pokojowej), jedną łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Następnie, przykryj miksturę ściereczką i odczekaj około 10-15 minut;
Krok II: Przy pomocy blendera połącz ze sobą: tofu, mleko roślinne oraz resztę cukru;
Krok III: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz zmielone tofu;
Krok IV: Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie, dodaj do niego spirytus oraz olej;
Krok V: Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5-10 minut, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na minimum 60 minut;
Krok VI: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż je na blat, uderz pięścią, a następnie ponownie zacznij wyrabiać przez około 5 minut. W następnej kolejności, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, a następnie (przy pomocy szklanki o średnicy około 8 cm) wykrój kółka;
Krok VII: Na środku wykrojonego ciasta ułóż niewielką łyżeczkę dżemu (lub wybranych powideł), a następnie sklej rogi ciasta i uformuj kulkę;
Krok VIII: Uformowane pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut;
Krok IX: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej wyrośnięte pączki;
Krok X: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim pączki przez około 10-15 minut z każdej strony (łącznie 20-30 minut);
Krok XI: Gotowe pączki posyp niewielką ilością cukru pudru.
Podsumowanie
Pączki to bez wątpienia jeden z najpyszniejszych karnawałowych deserów. W tym roku przygotuj je w nieco odchudzonej odsłonie.