Pączki bez tłuszczu? To możliwe! Podpowiadamy jak przygotować smaczne przekąski na tłusty czwartek w fit odsłonie.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! I choć dla wielu z nas to dzień odstępstwa od zdrowiej diety, my proponujemy przygotowanie pączków w nieco odchudzonej odsłonie. Jak przygotować pączki na parze? I czy przyrządzenie niniejszych smakołyków w wegańskiej odsłonie w ogóle jest możliwe? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować gotowane pączki z nadzieniem;
  • Jak przygotować pączki w wegańskiej odsłonie.

Jak przygotować gotowane pączki z nadzieniem?

 

Pączki z dżemem to bez wątpienia klasyczna forma deseru na tłusty czwartek. Niemniej jednak, jeśli chcesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem bez obaw o wyrzuty sumienia, zapoznaj się z poniższą propozycją.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: drożdże (w temperaturze pokojowej), cukier trzcinowy, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Następnie, przykryj miksturę ściereczką i odczekaj około 10-15 minut;

Krok II: Do większej miski przesyp: mąkę, cukier oraz sól. Następnie, dodaj pozostałą część mleka, wyrośnięty rozczyn oraz jajka i wybrany tłuszcz;

Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 15-20 minut, a następnie pozostaw je do wyrośnięcia na około 60 minut;

Krok IV: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż je na blat, uderz pięścią, a następnie ponownie zacznij wyrabiać przez około 5 minut;

Krok V: Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, a następnie (przy pomocy szklanki o średnicy około 8 cm) wykrój kółka;

Krok VI: Na środku wykrojonego ciasta ułóż niewielką łyżeczkę dżemu (lub wybranych powideł), a następnie sklej rogi ciasta i uformuj kulkę;

Krok VII: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej przygotowane pączki;

Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 50-60oC;

Krok IX: Do metalowej miski (lub naczynia żaroodpornego) wlej wodę i ułóż ją na kratce (na najniższym poziomie piekarnika);

Krok X: Włóż blachę do piekarnika z gorącą wodą i garuj pączki przez około 10-15 minut;

Krok XI: Do dużego garnka nalej około 300-500 ml wody;

Krok XII: Na garnku ułóż gazę lub lnianą ścierkę i obwiąż ją dokładnie sznurkiem;

Krok XIII: Kiedy woda zacznie wrzeć, ułóż pączki na gazie, nakryj je metalową miską i gotuj na parze przez około 5 minut;

Krok XIV: Gotowe pączki odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp je cukrem pudrem.

Jak przygotować pączki w wegańskiej odsłonie?

Kuchnia wegańska cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego też, w niniejszym poradniku nie mogło zabraknąć przepisu na pączki bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: drożdże (w temperaturze pokojowej), jedną łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Następnie, przykryj miksturę ściereczką i odczekaj około 10-15 minut;

Krok II: Przy pomocy blendera połącz ze sobą: tofu, mleko roślinne oraz resztę cukru;

Krok III: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz zmielone tofu;

Krok IV: Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie, dodaj do niego spirytus oraz olej;

Krok V: Wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 5-10 minut, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na minimum 60 minut;

Krok VI: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż je na blat, uderz pięścią, a następnie ponownie zacznij wyrabiać przez około 5 minut. W następnej kolejności, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm, a następnie (przy pomocy szklanki o średnicy około 8 cm) wykrój kółka;

Krok VII: Na środku wykrojonego ciasta ułóż niewielką łyżeczkę dżemu (lub wybranych powideł), a następnie sklej rogi ciasta i uformuj kulkę;

Krok VIII: Uformowane pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut;

Krok IX: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej wyrośnięte pączki;

Krok X: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim pączki przez około 10-15 minut z każdej strony (łącznie 20-30 minut);

Krok XI: Gotowe pączki posyp niewielką ilością cukru pudru.

Podsumowanie

Pączki to bez wątpienia jeden z najpyszniejszych karnawałowych deserów. W tym roku przygotuj je w nieco odchudzonej odsłonie.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *