Pasta jaglana bazuje na kaszy bezglutenowej. Kasza jaglana to produkt, który znajduje uniwersalne zastosowanie w kuchni. Poleca się ją zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Dziś proponujemy wykorzystanie kaszy jaglanej do wykonania pasty.
Pasty kanapkowe to dobry sposób na urozmaicenie kolacji, śniadania lub podwieczorka ulubionymi produktami. Przygotowanie past jest z reguły łatwe a mnogość przepisów pozwala na swobodny dobór składników, w taki sposób, że każdy może zrobić dla siebie coś pysznego.
Wędzona papryka dodana do pasty nadaje jej charakterystycznego posmaku, w zależności od wyboru przypraw i ziół będzie smakować nieco inaczej.
Pasta jaglana – sprawdź przepis
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 małe marchewki
- 1 duży pomidor
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondelku i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, pokrojonego pomidora i wędzoną paprykę. Przez kilka minut dusimy, po czym dodajemy kaszę, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z czym podawać pastę jaglaną?
- ze świeżym pieczywem
- z krakersami
- z tortillą
- z sucharkami, jako przystawkę