Pasta jaglana – idealny dodatek do świeżego pieczywa!

Pasta jaglana bazuje na kaszy bezglutenowej. Kasza jaglana to produkt, który znajduje uniwersalne zastosowanie w kuchni. Poleca się ją zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Dziś proponujemy wykorzystanie kaszy jaglanej do wykonania pasty.

Pasty kanapkowe to dobry sposób na urozmaicenie kolacji, śniadania lub podwieczorka ulubionymi produktami. Przygotowanie past jest z reguły łatwe a mnogość przepisów pozwala na swobodny dobór składników, w taki sposób, że każdy może zrobić dla siebie coś pysznego.

Wędzona papryka dodana do pasty nadaje jej charakterystycznego posmaku, w zależności od wyboru przypraw i ziół będzie smakować nieco inaczej.

 

Pasta jaglana – sprawdź przepis

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 małe marchewki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Olej kokosowy rozgrzewamy w rondelku i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, pokrojonego pomidora i wędzoną paprykę. Przez kilka minut dusimy, po czym dodajemy kaszę, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z czym podawać pastę jaglaną?

  • ze świeżym pieczywem
  • z krakersami
  • z tortillą
  • z sucharkami, jako przystawkę

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.